Talibanii le-au oferit locuitorilor din Kandahar un termen de 3 zile pentru a părăsi casele în care locuiesc.
Sute de oameni au protestat marți în orașul sudic afgan Kandahar, împotriva a ceea ce s-ar spune că ar fi ordinele talibanilor, cetățenii fiind nevoiți să-și părăsească casele în ajunul iernii.
Protestatarii au mărșăluit în fața biroului guvernatorului din oraș după ce 3.500 de persoane care locuiau într-o zonă rezidențială deținută de guvern au primit trei zile să plece, au declarat doi protestatari un jurnalist local care lucrează pentru CNN. Protestatarii, care sunt și rezidenți ai zonei, au declarat că nu li s-au dat motive pentru ordinul de expulzare.
„Nu mai am unde să mă duc”, a spus un protestatar, care nu a vrut să-și dea numele de teama represaliilor. Ea a spus că este săracă după ce a pierdut mulți membri ai familiei sale în ultimele conflicte.
Toate familiile din zonă și-au construit casele cu puținii bani pe care îi aveau și nu și-au putut permite să se mute, a spus femeia.
O serie de femei care protestau și care purtau drapelul național afgan roșu, negru și verde au fost hărțuite de talibani, potrivit martorilor oculari. Televiziunile locale arată protestatarii, inclusiv femei și copii, blocând un drum în timp ce mărșăluiau.
Mohammad Ibrahim, un activist civil din Kandahar, a declarat că zona Ferqa-e Kohna, la marginea capitalei provinciei, este o zonă deținută de guvern, iar terenurile au fost distribuite abuziv angajaților guvernamentali sub guvernul anterior. Ibrahim a spus că au existat mai multe nereguli și cazuri de corupție în transferul de proprietăți, rezultând în vânzările ilegale de terenuri către rezidenți. Unele dintre familii locuiau în Ferqa-e Kohna de mai bine de 20 de ani, a spus el.
Femeile din Afganistan au decis să protesteze față de regulile vestimentare instituite de talibani și au inițiat în mediul online o campanie prin care vor să arate că niqabul și burka, impuse de noul regim de la Kabul, nu au avut și nu au nicio legătură cu tradiția și cultura afganilor, ale căror costume populare au fost mereu dominate de culori aprinse. În cadrul campaniei #DoNotTouchMyClothes (n.r. - „Nu te atinge de hainele mele”), femeile distribuie masiv fotografii în care poartă rochii și costume populare viu colorate, a scris BBC.
Campania, un protest virtual față de codul vestimentar strict impus de talibani elevelor și studentelor, după preluarea puterii, a fost demarată de dr. Bahar Jalali, fostă profesoară de istorie la Universitatea Americană din Afganistan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News