Locuitori ai satelor și orașelor aflate pe linia frontului doresc să-și aducă copiii cu ei acasă pentru muncile pământului, însă autoritățile nu le permit acest lucru pentru că „e prea periculos”.
Unii dintre locuitorii evacuați anterior din regiunea Donetsk, inclusiv cei cu copii, încearcă să se întoarcă la casele lor, a declarat șeful Administrației Militare Regionale Donetsk, Vadym Filashkin. Informațiile sunt precizate și de publicația Interfax.ua.
"Putem observa dinamica oamenilor care se întorc acasă. Aș dori să reamintesc că înainte de războiul pe scară largă, regiunea avea o populație de 1,9 milioane de persoane, iar acum - 480.000. Și unele persoane se întorc la casele lor, în principal cele private, pentru că, după cum explică ei, este primăvară, ceva crește acolo, și trebuie să facă treburile casnice. Există cazuri de oameni care se întorc la casele lor", a spus el în cadrul unui eveniment televizat la nivel național miercuri.
Autoritățile locale împiedică întoarcerea copiilor în comunitățile în care se desfășoară evacuarea obligatorie a minorilor.
"Nu permitem persoanelor ale căror case se află pe linia frontului să se întoarcă acolo cu copii, pentru că au existat cazuri de aducere a copiilor înapoi în orașele lor din comunitatea Torets, comunitatea Kurakhove, unde se desfășoară evacuarea obligatorie. Am interzis întoarcerea copiilor acolo", a spus oficialul.
Potrivit lui Filashkin, sunt 3.144 de copii în comunitățile Lyman, Kostiantynivka, Selidove, Kurakhove, inclusiv 23 de copii în comunitățile Toretsk și Kurakhove, unde s-a anunțat evacuarea obligatorie.
Oficialii administrației militare, unitatea de poliție "Îngerul Alb" și Serviciul de Urgență pentru Situații al Ucrainei efectuează evacuarea obligatorie, uneori cu ajutorul soldaților ucraineni.
Filashkin a spus că există o dinamică de creștere în evacuare, însă unii dintre locuitorii evacuați anterior au început să se întoarcă acasă.
Coaliția Internațională pentru Întoarcerea Copiilor Ucraineni este o inițiativă comună a Ucrainei și Canadei pentru a coordona eforturile colective și cooperarea între Canada, Ucraina și statele partenere în vederea abordării deportării ilegale și transferului forțat al copiilor ucraineni de către Rusia. Treizeci și trei de țări au devenit acum membri activi ai coaliției. Acestea își vor combina eforturile pentru a reuni copiii ucraineni cu familiile lor și pentru a asigura reintegrarea lor în siguranță în familii și comunități.
Următoarele țări sunt membri activi ai coaliției:
Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Costa Rica, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Moldova, Muntenegru, Țările de Jos, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Ucraina, Regatul Unit, Statele Unite.
Citește și: România contribuie la reîntregirea familiilor ucrainene. Mii de copii sunt răpiți de statul rus
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu