Locuitorii unei regiuni din Italia vor primi gaze naturale gratis. Cum este posibil?

Regiunea Basilicata din sudul Italiei va face gazul gratuit pentru toți rezidenții, în urma unui acord între autoritățile regionale și companiile energetice active în zonă.

Conform unei noi legi aprobate săptămâna aceasta de consiliul regional, costul gazului consumat de rezidenți va fi eliminat din facturile lor - relatează ziarul La Stampa - lăsând doar costurile de transport și taxele de serviciu.

Acordul este rezultatul negocierilor dintre guvernatorul de centru-dreapta al regiunii, Vito Bardi, și companiile energetice Eni, Total și Shell, în legătură cu așa-numita „compensație de mediu”.

Acestea sunt fonduri plătite unei regiuni pentru a o compensa perturbările cauzate de activitatea minieră.

Conform acordului, producătorii de energie vor pune la dispoziție gratuit aproximativ 200 de milioane de metri cubi de gaz pe an, până în 2029.

Aranjamentul este valabil doar pentru utilizatorii casnici, nu și pentru companii.

Aproximativ 110.000 de familii vor beneficia de pe urma acordului, iar oamenii se așteaptă să își vadă facturile reduse cel puțin la jumătate din octombrie încolo.

Basilicata este denumită „Texasul Italiei”. Cea mai mare parte a producției naționale de țiței și metan este concentrată în regiune.

Mișcarea înseamnă că Basilicata va deveni singura regiune din Italia și, probabil, printre puținele zone din Europa, ai căror locuitori vor fi la adăpost de creșterile prețurilor la energie, care se așteaptă să urce vertiginos în continuare.

Rusia se amestecă în campania electorală italiană

Aflat pe picior de plecare, Mario Draghi insistă ca Italia să-şi confirme sprijinul de nezdruncinat pentru cauza ucraineană. Dacă Giorgia Meloni îşi afişează loialitatea faţă de tabăra atlantistă, Matteo Salvini şi Silvio Berlusconi dau dovadă de ambiguitate cu "prietenul lor Putin".

Italia îşi pregăteşte întoarcerea din vacanţă şi Mario Draghi plecarea. Exact peste o lună, alegerile legislative anticipate vor pune capăt experimentului guvernului lui de uniune naţională. Pentru a face bilanţul acţiunii sale, preşedintele consiliului a ales întâlnirile de la Rimini. Această întâlnire inevitabilă de la sfârşitul lui august de pe coasta adriatică marchează revenirea din vacanţă a vieţii publice transalpine.

"Italia va reuşi, oricare va fi viitorul guvern, să depăşească dificultăţi care par astăzi de nedepăşit", a spus Mario Draghi. El a amintit gravitatea crizei energetice insistând pe "necesitatea de a fi total independenţi de gazul rusesc până în 2024". Se referă în amănunt la tensiunile geopolitice ale momentului, scrie Les Echos.

"Ucraina este o ţară liberă, suverană şî democratică ce a fost atacată rutal de Rusia", a insistat preşedintele consiliului. Sprijinuk dat Kievului trebuie să rămână total. De la începutul invaziei ruse. Italia îi furnizează arme şi ajutor umanitar alăturându-se măsurilor de sancţiuni adoptate contra Moscovei. O poziţie care ar putea evolua dacă coaliţia de dreapta, rusofilă şi mare favorită în sondaje, ar ajunge la putere. Giorgia Meloni, liderul partidului Fratelli d'Italia, afişează l loialitate perfectă faţă de tabăra atlantistă. Nu la fel stau lucrurile cu aliaţii săi, Silvio Berlusconi şi Matteo Salvini.

Primul are o prietenie de multă vreme cu Vladimir Putin şi al doilea nu a ascuns niciodată admiraţia sa pentru preşedintele rus. Matteo Salvini estimează că "sancţiunile economice contra Moscoei penalizează mau mult UE decât Rusia, al cărei excedent comercial este de 70 de miliarde de dolari. UE ar trebui să-şi pună întrebări în legătură cu utilitatea lor".

Mai ales legăturile Ligii cu puterea rusă ridică multe întrebări. În trecut, partidul a încercat să obţină finanţări de la Kremlin. Puţin după începutul conflictului din Ucraina, Matteo Salvini s-a întâlnit cu diplomaţi ruşi pentru a discuta despre situaţia politică italiană şi intenţiona meargă la Moscova, după care a renunţat. Oficial pentru a lucra la un plan de pace.

O diplomaţie paralelă facută fără ştirea lui Mario Draghi. Aceste dezvăluiri făcute în această vară în cotidianul la Stampa au iscat o vie controversă, alimentată de declaraţiile fostului preşedinte Dmitri Medvedev.

Pe 18 august, el îi îndemna pe europeni să-şi "pedepsească" guvernele "proaste".

Ministrul afacerilor externe, Luigi Di Maio, a denunţat "o ingerinţă a Rusiei. În opinia lui Enrico Letta, Moscova încearcă să "schimbe poziţia politicii externe italiene care, de la început, este foarte clar alături de UE şi NATO". Liderul Partidului Democrat insistă să se şteargă orice

ambiguitate privind poziţia internaţională a Italiei, percepută ca veriga slabă a Alianţei Atlantice în Europa. "E limpede că alegerile din 25 septembrie vor clarifica şi asta", precizează sursa citată, conform Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel