Locuri care trebuie vizitate înainte să dispară

Există o serie de situri culturale, istorice sau naturale care ar trebui să devină prioritare printre planurile noastre de vacanţă, căci multe dintre ele sunt pe cale de dispariţie.

Taj Mahal

Dacă Taj Mahal se va închide conform planului, va reduce acest faimos mausoleu (construit de Shah Jahan, al cincilea împărat din dinastia Mughal, în memoria soţiei sale preferate, Mumtaz Mahal) la un simplu monument care să apară într-o vedere, pierzând experienţa spirituală pe care o cunosc turiştii odată ce îi trec porţile.

Nici măcar preţurile crescute nu opresc valurile de turişti, care se ridică la peste trei milioane în fiecare an. Între turişti şi poluarea aerului, faţada monumentului se degradează, ceea ce determină autorităţile să-l închidă accesului publicului, permiţând vizualizarea formelor sale spectaculoase de la distanţă.

Shah Jahan a construit mausoleul în această zonă, lângă râul Yamuna, în ciuda riscului de inundaţii, pentru că se afla în apropierea locului în care a văzut-o pentru prima dată pe Mumtaz. Lucrările au început în 1641 şi a fost nevoie de 20.000 de muncitori. S-au finalizat 22 de ani mai târziu.

Insula Lord Howe

Peste jumătate dintre speciile de păsări de pe această insulă au dispărut deja din cauza vânatului sau altor prădători. Acum insula este protejată, dar este ameninţată de alte pericole cum ar fi poluarea cu petrol sau alte substanţe chimice.

Este unul din cele mai potrivite locuri din Australia pentru a observa diferite specii de păsări. Acum, nu se permit mai mult de 400 de turişti concomitent, iar 75% din teritoriu este protejat permanent. Peste 130 de specii de păsări trăiesc aici.

Piramidele din Giza

Dintre cele şapte Minuni ale Lumii Antice, numai una încă mai este în picoare: Piramida lui Keops. În prezent, piramidele sunt înconjurate de vânzători de suveniruri şi de numeroşi turişti şi prestatori de servicii turistice. Turiştii şi poluarea ameninţă piramidele.

Nu poţi vedea piramidele decât când te apropii de ele. Sunt orientate precis şi au fost construite de trei faraoni din a patra dinastie (secolul 27 înainte de Hristos).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel