Federația Română de Baschet a anunțat moartea profesorului-antrenor Lonciu Davidescu, la vârsta de 87 de ani.
Vineri, inima singurului antrenor român cu două trofee ale Cupei Campionilor Europeni în palmares a încetat să mai bată.
Cine a fost Lonciu Davidescu
Federația Română de Baschet scrie cine a fost Lonciu Davidescu: ”Născut în 1931, în municipiul Bacău, Lonciu Davidescu s-a mutat la numai 14 ani în București, împreuna cu părinții, imediat după încetarea celui de-al doilea Război Mondial. Atras de sportul cu mingea la coș, a absolvit Facultatea de Educație Fizică din București, specializarea baschet, sub îndrumarea profesorului Cornel Encutescu. Aflat într-o continuă cursă de perfecționare, a obținut un master în planificarea și dozarea efortului în sportul de performanță, dar și un doctorat în psihologie sportivă.
Dedicat în totalitate baschetului, profesorul-antrenor Lonciu Davidescu a avut o impresionantă cariera de antrenor, fiind cooptat de-a lungul timpului în staff-urile mai multor echipe din România, Israel, Olanda și Marea Britanie, unde și-a trecut în cont mai multe performanțe deosebite.
Amprenta profesorului-antrenor în România
În România, Lonciu Davidescu și-a pus amprenta atât pe unele echipe de juniori, cât și pe unele divizionare - Liceul Sf. Sava, Cetatea Bucur, Constructorul Sibiu, BC Steaua și BC Târgoviște. A plecat în Israel dupa anii '70 și a urcat rapid spre cele mai înalte culmi profesionale, fiind unanim apreciat ca un foarte bun antrenor secund specializat cu individualizarea și pregătirea fizico-mentală. De altfel, în perioada 1975-1980, atunci când s-a aflat în staff-ul tehnic al legendarei echipe Maccabi Tel Aviv, a contribuit la cucerirea a două trofee ale Cupei Campionilor Europeni (1977 si 1980) precum și a două medalii în Cupa Intercontinentală.
Recunoaștere mondială
Recunoscut pentru metodele aplicate în antrenamentele de individualizare, profesorul-antrenor Lonciu Davidescu a fost cooptat și în staff-urile echipelor naționale de cadeți și juniori ale României (împreuna cu profesorul Giurculescu) și Israelului, iar după 1990 a fost numit director tehnic al Școlii Superioare de Antrenori din cadrul Winghet Institut (Anglia) dar și al Givat Washington.
[citeste si]
A participat la foarte multe cursuri internaționale de antrenori și a redactat peste 35 de cărți, studii și cercetări în domeniile tehnico-tactic și moral-volativ în baschet, reușind să creeze și o metodă de pregătire individuală pe posturi.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News