Londra a avertizat marţi Ankara în legătură cu riscul unei acţiuni unilaterale în nordul Siriei, după ce Statele Unite au început să-şi retragă trupele de la frontiera turco-siriană, transmite Reuters.
I-am transmis în mod clar Turciei că trebuie să evite o acţiune militară unilaterală, întrucât aceasta ar destabiliza regiunea şi ar periclita eforturile de consolidare a înfrângerii durabile a DAESH (acronimul în arabă pentru Statul Islamic - n.r.), a declarat Andrew Murrison, secretar de stat în Ministerul de Externe de la Londra.
De asemenea, reprezentantul Regatului Unit a precizat că ţara sa se distanţează de afirmaţia preşedintelui american Donald Trump conform căreia Londra a fost încântată de decizia SUA de a-şi retrage trupele din Siria.
Turcia a trimis militari şi vehicule armate în oraşele Sanliurfa şi Kilis, aflate la graniţa cu Siria. Unităţile au fost mobilizate pentru a întări posturile militare ale Turciei de-a lungul graniţei cu Siria.
În urma unei convorbiri telefonice între preşedinţii american şi turc, Donald Trump şi Recep Tayyip Erdogan, Casa Albă a provocat o surpriză duminică seara anunţând retragerea forţelor americane care staţionează în nordul Siriei, justificând această decizie prin faptul că Turcia se pregăteşte de efectuarea operaţiunii sale planificate de mult timp împotriva miliţiilor kurde siriene Unităţile de protecţie a poporului (YPG).
Forţele americane s-au retras de luni dimineaţă de pe poziţii-cheie în Ras al-Ain şi Tal Abyad, în nord-estul Siriei, spre o bază militară situată între cele două sectoare, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).
Ankara consideră YPG drept filiala siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), desemnată ca organizaţie teroristă de Ankara, Washington şi Uniunea Europeană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News