Aproape 40% din banii murdari din lume trec prin City of London și dependențele coroanei, a declarat ministrul adjunct de externe al Marii Britanii, Andrew Mitchell.
Într-o dezvăluire șocantă, oficialul britanic a subliniat necesitatea unor măsuri urgente pentru a combate spălarea banilor. Mitchell a precizat că teritoriile de peste mări și dependențele coroanei vor fi supuse unor noi cerințe din partea Ministerului de Externe pentru a se conforma legilor britanice privind registrele publice de proprietate benefică, scrie The Guardian.
Deși legislația a fost adoptată în Camera Comunelor în 2016, Marea Britanie s-a confruntat cu tergiversări din partea teritoriilor de peste mări, reticente în a crea registre publice care să dezvăluie proprietarii finali ai fondurilor din paradisurile fiscale.
Într-un discurs ținut la think tank-ul Bright Blue, Mitchell a declarat: "În ceea ce privește problema banilor murdari, este important să recunoaștem că Marea Britanie are un câine în luptă. Conform unor estimări, 40% din spălarea banilor din întreaga lume - bani adesea furați din Africa și de la africani de către oameni de afaceri corupți, politicieni corupți și șefi de război și așa mai departe - 40% din acești bani vin prin Londra și teritoriile de peste mări și dependențele coroanei."
El a adăugat că "dependențele coroanei și teritoriile de peste mări nu au făcut încă atât cât trebuie să facă". Mitchell a prezis că, odată cu David Cameron în funcția de ministru de externe, Marea Britanie va "vedea un accent mai mare acum pe introducerea acestor registre deschise de proprietate benefică".
Ministrul a avertizat: "Dacă aceste teritorii de peste mări și dependențe ale coroanei vor să aibă regele și steagul nostru, atunci trebuie să accepte și valorile noastre, motiv pentru care suntem atât de hotărâți să ne asigurăm că banii murdari nu pot curge în și dinspre ele".
Mitchell a subliniat, de asemenea, eforturile depuse de Lord Cameron în timpul președinției britanice a grupului G8 al națiunilor industrializate în 2016, punând în centrul atenției combaterea banilor murdari și importanța registrelor deschise de proprietate benefică.
Deși legislația a fost adoptată în 2018, Insulele Virgine Britanice și Insulele Cayman nu au introdus încă registre publice și invocă hotărâri ale Curții Europene de Justiție (CEJ) pentru a restricționa accesul la registre, deși niciunul dintre aceste teritorii nu se supune hotărârilor CEJ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu