Refuzul Marii Britanii de a participa la planul de susținere a resurselor Fondului Monetar Internațional, pentru consolidarea zonei euro, a determinat ca miniștrii de finanțe din UE să revizuiască suma ţintă de la 200 de miliarde de euro la 150 de miliarde, relatează BBC News.
Banii ar putea fi folosiţi pentru a ajuta ţările din zona euro care întâmpină dificultăţi în plata datoriilor lor.
Ţările din zona euro, inclusiv Germania, Italia şi Spania, precum şi mai multe care nu au aderat la moneda unică şi-au oferit susţinerea.
Pe de altă parte, guvernul britanic vrea o suplimentare a resurselor FMI în cadrul unui proces mai amplu, care să implice toate ţările G20. "Marea Britanie a fost întotdeauna dornică să analizeze (alocarea - n.r.) de resurse suplimentare pentru FMI, dar pentru rolul său global şi în cadrul unui acord acord", a explicat Ministerul de Finanţe într-un comunicat.
Potrivit corespondentului BBC, Marea Britanie insistă că rolul FMI este să susţină ţări, nu monede. Însă unii vor vedea această decizie ca încă un exemplu de lipsă de solidaritate din partea Londrei, într-o perioadă în care zona euro încearcă să depăşească lunile de criză economică.
Cei mai importanţi contribuitori la fondul suplimentar sunt Germania şi Spania. Ţările din zona euro care au acceptat deja pachete internaţionale de salvare, precum Grecia şi Irlanda, nu vor lua parte la schemă.
Însă la planul de suplimentare a resurselor FMI iau parte şi mai multe ţări din afara zonei euro, precum Danemarca, Polonia, Suedia şi Cehia.
Anunţul privind acest acord intervine în condiţiile în care preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat că nu are îndoieli că euro va supravieţui. Însă BCE a avertizat că riscurile faţă de stabilitatea zonei euro au crescut şi că, în cel mai pesimist scenariu, ar putea urma o recesiune globală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu