Lovitura de stat din Gabon, ”o mare problemă pentru Europa”, avertizează Josep Borrell

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, avertizează în cazul în care lovitura de stat din Gabon se confirmă: ”O mare problemă pentru Europa”.

Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene a declarat miercuri că, dacă se confirmă că în Gabon a avut loc o lovitură de stat, atunci această evoluţie va spori instabilitatea din regiune, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, situaţia din ţara africană va fi analizată de miniştrii apărării din statele Uniunii Europene, reuniţi în cadru informal la Toledo, eveniment organizat de preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.

”Dacă se confirmă, atunci este vorba de încă o lovitură de stat militară ce sporeşte instabilitatea în întreaga regiune”, a spus Borrell în faţa miniştrilor apărării europeni. Potrivit demnitarului european, ceea ce se întâmplă în Africa de Vest constituie o mare problemă pentru Europa.

Lovitură de stat militară după alegerile prezidențiale

Potrivit aceleiași surse, un grup de ofiţeri superiori din Gabon au anunţat miercuri dimineaţa la televiziune că au preluat puterea, la scurt timp după ce autoritatea electorală naţională a comunicat că preşedintele Ali Bongo Odimba a fost reales pentru al treilea mandat.

”În numele poporului gabonez (...) am decis să apărăm pacea punând capăt regimului actual”, au afirmat ofiţerii.

După alegerile prezidenţiale şi parlamentare, tensiunile în Gabon erau ridicate şi existau temeri că vor urma tulburări, de altfel, jurnaliştii AFP au auzit în timpul transmisiunii TV focuri de armă în mai multe cartiere ale capitalei. Mai mult decât atât, Guvernul de la Libreville încă nu a reacţionat.

La alegeri au lipsit observatorii internaţionali, iar emisia unor televiziuni străine a fost suspendată. Autorităţile au întrerupt accesul la internet şi au interzis circulaţia pe timp de noapte pe tot teritoriul.

Familia lui Bongo, la putere de peste 50 de ani

Bongo, şef al statului de 14 ani, a obţinut potrivit datelor Centrului Gabonez pentru Alegeri, anunţate la televiziunea de stat, 64,27% din voturi, iar principalul său contracandidat, Albert Ondo Ossa, doar 30,77%. Familia lui Bongo se află la putere de 56 de ani.

Gabonul dispune de resurse naturale bogate, printre care petrol şi cacao, însă este afectat de sărăcie.

Puciul din Gabon are loc la o lună după cel din Niger.

Citește și: Preşedintele Nigerului este ținut în captivitate. Emmanuel Macron: Lovitura de stat este o lovitură împotriva democraţiei în Niger

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel