Lovitura de stat din Turcia, anunțată din martie de presa americană

Un articol despre o posibilă lovitură de stat datăî de armată în Turcia a fost publicat de către revista Newsweek în luna martie a acestui an.

Armata turcă, a doua după cea a americană, în NATO, a dat trei lovituri de stat — în 1960, 1971 și 1980, fiind garantul statului laic înființat de Mustafa Kemal Ataturk. În 1997, armata a înlăturat de la putere un guvern proislamist condus de către Necmettin Erbakan, mentorul politic al lui Erdogan.

Armata turcă a dezmințit categoric intenția de lovitură de stat pentru înlăturarea de la putere a președintelui islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru deriva sa autoritară, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Declarație a fost una neobișnuită, publicată pe site-ul de Internet al Statului major. Articolul publicat în Newsweek avea titlul Va avea loc o lovitură de stat împotriva lui Erdogan în Turcia?.

Erdogan, aflat la putere ca prim-ministru, apoi ca președinte din 2003, a redus din influența generalilor printr-o succesiune de reforme juridice în cadrul obiectivelor Ankarei de a adera la Uniunea Europeană. Președintele Turciei pregătea o reformă constituțională care ar fi redus și mai mult prerogativele armatei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel