Situație incredibilă în sistemul de sănătate din România!
Casa Națională de Asigurări de Sănătate vrea să obțină de la casele județene de sănătate un prejudiciu de circa 10 milioane de lei noi care s-a constatat în urma unui control al Curţii de Conturi a României, sumă care va fi greu de plătit de către medicii de familie din centrele de permanență, dacă nu chiar imposibil.
În această perioadă, multor medici de familie li se împută sume imense în mod ilegal şi imoral, deşi se recunoaşte că ei nu au nici o vină. CNAS recunoaşte că sunt imputări care nu au la bază o fraudă sau o greşeală a medicilor, ci legislaţia ambiguă în vigoare. Singura „greşeală” a medicilor este aceea că au oferit servicii în Centrele de Permanență conform contractelor lor, sau că au dat reţetele strict necesare pacienţilor, conform nevoilor medicale ale acestora, medicul fiind mai aproape de pacient decât sistemul medical.
De Ce s-a ajuns la această situație
Medicilor de familie li se împută sume absurde, doar pentru că a decis Curtea de Conturi că legislaţia este contradictorie. Deşi CNAS a acţionat în justiţie Curtea de Conturi, deşi nu există nici un prejudiciu material, doctorii primesc notificări cu imputări incredibile. Asta în condiţiile în care medicii de familie şi casele judeţene (părţile contractante) nu au fost părţi în proces. În aceste situaţii, mult dorita asistență medicală continuă va deveni inexistentă şi Centrele de Permanență se vor închide probabil în curând.
Nu există bază legală de reţinere a sumelor înaintea parcurgerii paşilor din lege. Vor urmă cu mare probabilitate procese nenumărate între casele de asigurări şi medici. Medicii au respectat contractele, deci nu li se pot reţine bani. Cei ce vor închide Centrele vor respecta paşii legali prin denunţarea unilaterală a contractului, cu notificare scrisă cu 30 de zile anterior datei încetării contractului. Iată cum, între politicile de sănătate anunţate, nevoile pacienţilor, munca medicilor şi normalitate este încă o uriaşă diferenţă. Problemele legislative nu sunt de competența medicilor sau a pacienţilor, dar aceştia vor fi cei pedepsiţi, arată Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) care sunt îngrijorate de avalanşa agresivă şi abuzivă asupra stabilităţii cabinetelor noastre şi asupra siguranţei accesului la servicii medicale şi tratament ale pacienţilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu