Acțiune amplă a Poliției, vineri, în șase județe și în București, pentru combaterea braconajului piscicol și evaziunii fiscale, la care au participat peste 400 de polițiști. În urma acțiunii, patru tone de sturion, 130 de kilograme de icre, 340 de kilograme de calcan și alte specii de pește și peste o mie de kilometri de plase au fost confiscate, cercetările inițiale fiind demarate, potrivit unor surse din poliție, pe baza unor informații care priveau mai mulți administratori de restaurante de lux, care cumpărau sturion și calcan de la braconieri.
Acţiunea declanşată vineri era pregătită împreună cu procurorii Parchetului de pe lângă instanţa supremă încă de la sfârşitul anului 2012, când au fost demarate cercetări pe baza unor informaţii care priveau mai mulţi administratori de restaurante de lux din Bucureşti, care cumpărau sturion şi calcan de la braconieri, potrivit unor surse din Poliţie, relatează Mediafax.
Ancheta, care s-a derulat pe parcursul a unui an şi jumătate, a stablit că peştele era braconat din Dunăre şi Marea Neagră, după care era preluat de intermediari care îl transportau până la Bucureşti, unde îl vindeau, mai departe, administratorilor de restaurante de lux.
În descinderile de vineri, organizate în şase judeţe (Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Galaţi şi Constanţa) şi în Bucureşti, au fost implicați peste 400 de poliţişti, acțiunea fiind susținută și cu ajutorul trupelor de intervenţie rapidă din cadrul Poliţiei Române, precum şi de trei elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie, care au transportat 60 de poliţişti în localităţile Sfântu Gheorghe şi Sulina.
În Capitală, polițiștii au verificat mai multe restaurante din Parcul Herăstrău şi Cartierul Francez, suspectate că ar fi achiziţionat peşte de la braconieri. Și Hala Obor a fost vizată, existând și aici suspiciuni cu privire la provenienţa peştelui.
De asemenea, anchetatorii au descins şi la o fermă de strurioni din localitatea Tămădău, judeţul Călăraşi, construită cu fonduri europene, pentru a se stabili dacă administratorul afacerii respectă normele impuse de UE.
În prezent, procurorii şi poliţiştii care se ocupă de acest dosar fac audieri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu