Firma austriacă Holzindustrie Schweighofer începe să facă obiectul mai multor verificări, după relatările din presă referitoare la posibile nereguli în fabricile din Sebeș și Rădăuți. Certificatorul international de produse lemnoase și de întreprinderi de prelucrare a lemnului, PEFC, cel care i-a (re)acordat în iunie 2015, printr-o firmă împuternicită, un certificat "Custody of Chain – CoC", a trimis o plângere către respectivul ”subcontractor” – Holzforschung Austria, prin care îi solicită acestuia să verifice conformarea Schweighofer cu certificatul emis, arată Asociația Neuer Weg, citată de romaniacurată.ro.
PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) este o certificare internaţională ce garantează că lemnul prelucrat sau achiziţionat de Holzindustrie Schweighofer este controlat, legal și provenit din surse necontroversate. Compania s-a folosit de această certificare pentru a se apăra după ce controlul Ministerului Mediului a denunțat numeroase nereguli la fabricile din România.
Motivul care stă la baza plângerii este reprezintat de relatările recente din presă, cu privire la rezultatele controlului Ministerului Mediului la fabricile Schweighofer din Sebeș și Rădăuți, cât și la firmele unor furnizori de lemn. Raportul controlului efectuat pe durata a cinci săptămâni a fost depus recent de către Minister la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, deoarece au apărut mai multe suspiciuni privind legalitatea provenienței lemnului, a avizelor de transport și a datelor înscrise în sistemul SUMAL, mai notează sursa citată. Una dintre cerințele de bază pentru obținerea unui certificat PEFC CoC îl constituie tocmai refuzul categoric de a primi lemnul tăiat ilegal.
PEFC Austria a anunțat că va face publică atât reclamația adresată celor de la Holzforschung Austria (”Cercetarea lemnului Austria”), cât și răspunsul acestei firme. Într-un mail adresat joi PEFC Austria de către Neuer Weg se atrage atenția asupra faptului că Holzforschung Austria se află de mai mulți ani în relații economice cu Schweighofer, ceea ce ar pune sub semnul întrebării obiectivitatea și imparțialitatea certificatorului.
Reclamatia PEFC vine și în contextul în care chiar presa economică austriacă și televiziunea publică de la Viena au relatat despre suspiciunile unor posibile ilegalități în activitatea Schweighofer din România, făcând referire inclusiv la sesizarea Parchetului General de către Ministerul Mediului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News