Consiliul Național al Audiovizualului a decis, în ședința de marți, amendarea postului Realitatea TV cu 20.000 de lei. Sancțiunea vizează ediția din 11 mai a emisiunii ”Jocuri de putere”, prezentată de Rareș Bogdan, și ”Ediția specială” din 16 iunie, moderată de același Rareș Bogdan, alături de Octavian Hoandră.
”Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis să aplice o amendă în cuantum de 20.000 de lei postului Realitatea TV pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (1, 3), art. 67 şi art. 65 lit. c) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual la difuzarea ediţiei din 11.05.2015 a emisiunii 'Jocuri de putere' şi a 'Ediţiei speciale' din 12.06.2015 (moderată de Octavian Hoandră şi Rareş Bogdan)”, a anunțat CNA printr-un comunicat.
Iată prevederile legale la care face referire CNA:
- Art. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. (...)
(3) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
[citeste si]
Art. 65 În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: (...) c) titlurile şi textele afişate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate.
Art. 67 În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu