Economia rusească a înregistrat anul trecut cea mai mare contracţie de după 2009, în condiţiile în care preţul petrolului s-a prăbuşit, iar sancţiunile impuse din cauza conflictului din Ucraina au limitat accesul la finanţarea internaţională, informează AFP.
Serviciul Federal de Statistică din Rusia (Rosstat) a anunţat luni că, potrivit estimărilor preliminare, Produsul Intern Brut s-a contractat cu 3,7% în 2015, după un avans de 0,6% în 2014. Datele statistice mai arată că, anul trecut, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 10%, iar investiţiile de capital au coborât cu 8,4%.
Preţul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru Rusia, ţară care realizează jumătate din venituri din exporturile de petrol şi gaze naturale. Scăderea pieţei petroliere a dus şi la deprecierea rublei care, săptămâna trecută, a atins un minim istoric în raport cu dolarul.
[citeste si]
Pe fondul scăderii preţului la petrol, Guvernul rus a cerut departamentelor sale să-şi scadă cheltuielile cu 10%. De asemenea, ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, a declarat recent că Guvernul pregăteşte o serie de măsuri destinate adaptării bugetului, calculat pe baza unui preţ al barilului de ţiţei de 50 de dolari, la 'noile realităţi'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu