SUA și Taiwan urmează să semneze joi un nou acord comercial, pe fondul tensiunilor sporite cu China.
Acesta va marca primul acord în cadrul de discuții dintre Washington și Taipei numit „Inițiativa SUA-Taiwan privind comerțul în secolul 21”.
Anunțul vine înaintea unui summit global de securitate la nivel înalt care va avea loc în Singapore în acest weekend, scrie BBC.
În ultimii ani, relația dintre SUA și China a devenit din ce în ce mai tensionată.
Biroul pentru Negocieri Comerciale din Taiwan a declarat că acordul va fi semnat la Washington joi dimineață.
La eveniment este de așteptat să vină adjunctul reprezentantului comercial al Statelor Unite, Sarah Bianchi.
Acesta va fi primul acord care va fi semnat în cadrul Inițiativei „SUA-Taiwan privind cadrul comercial în secolul 21”, care a început anul trecut.
Cadrul urmărește să consolideze legăturile economice dintre Washington și Taipei și să deschidă Taiwanul către mai multe exporturi americane.
Beijingul a denunțat discuțiile comerciale, așa cum face cu toate formele de angajament la nivel înalt dintre SUA și Taiwan.
Acordul este de așteptat să fie semnat înainte de summitul anual de apărare Shangri-La Dialogue, care începe vineri.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și omologul său chinez, Li Shangfu, sunt așteptați să călătorească la Singapore pentru eveniment.
La începutul acestei săptămâni, Pentagonul a declarat că Beijingul a refuzat invitația Washingtonului ca cei doi oficiali să se întâlnească.
Generalul Austin a declarat reporterilor, după întâlnirea joi cu ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, la Tokyo, că decizia Chinei a fost „nefericită”.
Generalul Austin a adăugat că este important ca țările cu „capacități semnificative” să discute între ele, astfel încât să poată „gestiona crizele și să prevină ca lucrurile să scape de sub control, în mod inutil”.
Relațiile dintre Taiwan și China s-au deteriorat brusc după o vizită pe insulă a președintelui Camerei SUA de atunci, Nancy Pelosi, în august.
Beijingul a condamnat vizita lui Pelosi drept „extrem de periculoasă”.
China vede insula autonomă ca pe o parte a teritoriului său și insistă că ar trebui să fie unificată cu continentul, prin forță, dacă este necesar.
Dar Taiwanul se consideră distinct de China continentală, cu propria sa constituție și lideri aleși democratic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu