Lovitură pentru OMV. Rareş Bogdan: Foarte bine că Marcel Ciolacu nu a acceptat! Ursula von der Leyen fusese informată de „Klaus”, cum îi spune ea

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE s-a reunit pe 28 septembrie 2023, la Bruxelles.

În acest context, europarlamentarul Rareş Bogdan a făcut o serie de precizări după discuțiile cu preşedintele Comisiei Europene, cu Ursula von der Leyen. El a fost întrebat ce ar trebui să facem cu Schengen, mai ales că Marcel Ciolacu nu a acceptat doleanţele celor de la OMV. „Îi blocăm şi noi în NATO. Ce urmează?”, a fost întrebat Rareș Bogdan.

„Foarte bine că nu le-a acceptat, pentru că nimic, absolut nimic, niciun schimb nu poate fi făcut pe resursele României, care pot fi exploatate în interesul direct al României şi al cetăţenilor români. Urmează o altă reuniune JAI, la sfârşitul anului, în care sperăm să punem pe ordinea de zi după ce avem negocieri cu Austria, pentru că am diversificat modalitatea de a acţiona asupra Austriei.

Iar aseară, am avut o discuţie cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi am văzut, lucrurile din perspectiva dânsei sunt cât se poate de clare, România este pregătită şi trebuie să intre în Schengen. Atitudinea Austriei este complet anti-europeană şi nesusţinută de către Comisia Europeană. Este un atac direct la construcţia europeană. I-am explicat că dacă situaţia continuă, în România se produce o frustrare imensă şi România pierde statutul de ţară în top trei.

L-a pierdut deja în top trei influenţă ca populaţie pro-europeană şi se transformă în eurosceptici, ceea ce ne arată ultimele sondaje de opinie cu post-decizie JAI din 8 decembrie.

De asemenea, dânsa ne-a vorbit, a spus că ştie, a vorbit la New York cu preşedintele Iohannis, cu Klaus, cum îi spune dânsa, îl ştie de mult timp, şi cu Mariya Gabriel, comisara bulgară, viitorul premier al Bulgariei şi că va face tot ce-i stă în putinţă pentru a convinge Austria să-şi schimbe poziţia. Şi ne-a mulţumit pentru poziţia României pe conflictul din Ucraina şi eforturile pe care România le face, inclusiv financiare pentru a sprijini Ucraina”, a zis Rareș Bogdan.

„Noi pierdem 1,7% din PIB. I-am spus și Ursulei von der Leyen, ştia cifrele de la premierul Ciolacu, de la vizita pe care a avut-o acolo, că pierdem bani, că pierdem peste 10 miliarde şi acest lucru este inadmisibil. Îl pierdem din cauza refuzului Schengen, ca să fie lucrurile foarte clare, sunt pierderile economice, şi în rest efortul României este uriaş.

I-am vorbit şi de presiunea foarte mare pe portul Constanţa şi pe terminalele de cereale, plus invadarea pieţei de către marfa din Ucraina, pentru că din păcate, nu se face doar tranzit şi de o parte din ceea ce ar trebui să fie strict tranzit pentru nordul Africii, respectiv pentru Europa de Vest, rămâne pe teritoriul României, invadează piaţa şi creează dumping pentru producătorii români.

Situaţia fermierilor români, eram însoţit şi de Daniel Buda, de Siegfried Mureşan şi Cristian Buşoi, care mi s-au alăturat după ce am început discuţia cu doamna preşedintă a Comisiei şi ştia, a zis că CE doreşte să facă investiţii pe portul Constanţa, considerându-l strategic pentru întreaga Europă, iar situaţia fermierilor a rămas să fie discutată într-un consiliu viitor, atât a fermierilor din România, cât şi a celor din Polonia, Ungaria şi Slovacia”, a mai zis europarlamentarilor.

 

Intrăm anul acesta în Schengen sau nu?

„Eu sper să avem o decizie. Eu sper ca Nehammer să fie înduplecat prin toate modalităţile posibile pe care, în sfârşit, România le foloseşte, nu mai merge strict pe diplomaţia clasică şi foloseşte toate formulele diplomatice, şi nu numai diplomatice de a pune presiune pe Austria, pentru că altfel situaţia se poate înrăutăţi din punct de vedere al reacţiei populaţiei României la ceea ce înseamnă construcţia europeană. Asta a fost încercarea mea de a explica gravitatea şi, de asemenea, lucru extrem de important, chiar dacă va fi în etape, chiar dacă va fi în primă fază acces pe aeroporturi şi ulterior pe feroviar şi terestru, lucrurile trebuie să se întâmple tocmai pentru a arăta, mai ales acum, după ce avem linie clară pe ridicarea vizelor pentru Statele Unite ale Americii, undeva în anul 2025, cel târziu pe 1 decembrie 2025. Vă daţi seama că subiectul Schengen vine şi mai apăsător, şi mai stringent. Şi pe lângă faptul că e vorba de self respect, e vorba de pierdere de bani, foarte mulţi pentru bugetul României”, a zis europarlamentarul la Radio România Actualități, conform Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel