Simona Halep, cândva numărul 1 WTA, se confruntă cu o nouă acuzație, anunță ITIA.
Publicitate
UPDATE: Într-o reacție pe Facebook, publicată în urmă cu puțin timp, Simona Halep scrie că trăiește un adevărat coșmar și spune că se confruntă cu o constantă determinare a ITIA de a-i dovedi vinovăția. Ea afirmă că niciodată nu s-ar fi gândit să ia o substanță interzisă. În continuare, susține că ITIA a găsit, în două rânduri, motive pentru a-i întârzia procesul cu privire la prima acuzație, legată de roxadustat.
”Acum, când s-a stabilit clar că sunt o victimă a contaminării, au venit cu o așa numită evoluție anormală în sângele meu” scrie Simona Halep, spunând că trei expertize separate arată clar că sângele său este perfect normal. Sportiva se vede neajutorată în fața determinării ITIA și scrie că speră doar să aibă acces la o judecată imparțială și independentă.
În prezent, Simona Halep ocupă locul 30 WTA și este suspendată provizoriu după ce analiza de sânge a ieșit pozitivă la roxadustat. Anunțul a fost făcut în 21 octombrie 2022.
Proba a fost împărţită în două şi analiza ulterioară a conţinut FG-4592 (Roxadustat), care este pe lista 2022 a substanţelor interzise a Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), menţiona ITIA toamna trecută, precizând că prezenţa substanţei a fost confirmată la contraexpertiză.
Mai recent, românca s-a plâns că procesul său este tergiversat și a susținut că a adus expertize care ar fi susținut-o, fără a fi luate însă în considerare.
Acum, Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) face noi acuzații la adresa Simonei Halep.
”Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) confirmă că jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost acuzată de încălcare suplimentară și separată a Programului antidoping de tenis (TADP), legată de nereguli din pașaportul biologic al sportivului (ABP)” anunță ITIA.
Acuzația suplimentară ”s-a bazat pe o evaluare a profilului ABP al Simonei Halep de către un grup independent de experți ABP. Această acuzație este separată și în plus față de cea existentă cu privire la Roxadustat, din august 2022, care a declanșat suspendarea provizorie inițială a Simonei Halep”.
Programul ABP este dezvoltat de către Agenția Mondială Anti-Doping și este încorporat în Programul antidoping de tenis (TADP), sub Codul Mondial Anti-Doping și este o metodă prin care organizațiile anti-doping monitorizează o varietate de parametri ai sângelui în timp, pentru a identifica potențiale încălcări ale regulilor anti-doping, conform sursei citate.
Nicole Sapstead, Senior Director pentru Anti-Doping la ITIA, a declarat că ”Înțelegem că anunțul de astăzi adaugă complexitate unei situații deja cunoscute”, transmițând că de la începutul procesului au avut o atitudine empatică față de Simona Halep.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu