Parlamentul European a adoptat o directivă în care se arată că pierderea dreptului de a conduce într-un stat UE e valabilă la nivelul întregii Uniuni.
Parlamentul European a adoptat zilele acestea, cu 372 de voturi pentru, 220 împotrivă şi 43 de abţineri pachetul prezentat de Comisia Europeană în martie 2023 referitor la siguranța rutieră.
Astfel, șoferii cu permise suspendate nu vor mai putea conduce în nici un stat din UE. Mai exact, dacă un șofer din România are carnetul suspendat în țară, nu va mai putea conduce pe nicio altă țară din Uniunea Europeană.
Parlamentul European a votat directiva acum în primă lectură şi, întrucât Consiliul European nu şi-a adoptat încă poziţia, noul parlament UE, care urmează să fie ales în iunie 2024, va continua lucrările cu privire la această lege.
Pentru a se asigura că suspendarea, restricţionarea sau retragerea permisului de conducere al unui nerezident se aplică în toate ţările UE, noile norme impun ca această decizie să fie transferată ţării UE care a eliberat permisul de conducere.
Printre încălcările prevăzute de directivă se numără: conducerea fără permis valabil, viteza excesivă, conducerea sub influenţa alcoolului, conducerea sub influenţa stupefiantelor şi cauzarea decesului sau a vătămării corporale grave a unei persoane, ca urmare a oricărei încălcări a normelor de circulaţie.
Legislativul european sugerează să se stabilească un termen limită de zece zile lucrătoare pentru ca ţările UE să se informeze reciproc cu privire la deciziile în legătură cu descalificarea conducătorilor auto şi un alt termen de 15 zile lucrătoare pentru a decide dacă descalificarea se va aplica în întreaga UE.
Şoferul în cauză ar trebui să fie informat cu privire la o decizie finală în termen de şapte zile lucrătoare, adaugă eurodeputaţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu