Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, anunţă o lovitură grea pentru Ungaria, la doar câteva zeci de ore după ce Viktor Orban a câştigat alegerile din Ungaria.
Comisia Europeană a decis să lanseze împotriva Ungariei o procedură fără precedent care permite suspendarea plăţii fondurilor UE în caz de încălcare a principiilor statului de drept, a anunţat marţi preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.
"Vom trimite scrisoarea oficială de notificare pentru a declanşa mecanismul de condiţionalitate. Comisarul (Johannes) Hahn i-a informat pe oficialii unguri că vom trimite scrisoarea oficială de punere în întârziere pentru activarea mecanismului", a declarat Ursula von der Leyen, referindu-se la comisarul european pentru buget şi resurse umane.
"Aceasta va declanşa o procedură care prevede termene precise", a mai spus preşedinta CE în cadrul unei ore de întrebări cu eurodeputaţii la jumătatea mandatului, care a avut loc în premieră în Parlamentul European.
Sophie in't Veld, din grupul Renew Europe, a salutat decizia CE privind Ungaria, dar a întrebat-o pe preşedinta Comisiei dacă ea nu vine prea târziu şi dacă va repeta greşeala în cazul Poloniei când se va deplasa în luna mai în această ţară.
"Mă voi duce în mai la Varşovia, dar nu ca să aprob PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă - n.r.), ci pentru un angajament global în favoarea refugiaţilor din Ucraina. Este vorba despre un angajament împreună cu G20 minus unu pentru a-i susţine pentru refugiaţi", a răspuns Ursula von der Leyen.
"Am spus mereu că există cerinţe de reformă care trebuie îndeplinite, după care pot fi disponibilizate fondurile de investiţii. Guvernul polonez trebuie să adopte o lege care să adopte criteriile necesare. Când vor fi îndeplinite criteriile, atunci ne vom uita dacă această lege este adecvată. Atunci va putea începe deblocarea fondurilor", a explicat Ursula von der Leyen, referindu-se la desfiinţarea camerei disciplinare din Polonia, reformarea sistemului judiciar, reîncadrarea judecătorilor concediaţi, conform Agerpres.
După ce Curtea Europeană de Justiție a respins în februarie plângerile Ungariei și Poloniei împotriva mecanismului statului de drept, Comisia UE poate iniția proceduri împotriva statelor membre, ceea ce ar putea însemna în cele din urmă o reducere a subvențiilor. Condiția prealabilă pentru aceasta este că există o mare probabilitate ca o țară să folosească abuziv banii UE pentru a încălca statul de drept.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu