Ursula von der Leyen ar fi pierdut procesul privind transparența contractelor de vaccinuri în fața instanței supreme a UE .
Ursula von der Leyen ar fi pierdut procesul privind transparența contractelor de vaccinuri în fața instanței supreme a UE, potrivit unor surse Politico. Decizia vine cu o zi înainte de votul deputaților europeni care vor alege joi viitorul șef al Comisiei Europene.
Dacă aceasta nu va fi aleasă mâine drept șef al CE, Klaus Iohannis, președintele României, și-a anunțat anterior disponibilitatea de a candida. În contextul de față, întrebarea care apare pe buzele tuturor este dacă Klaus Iohannis îi va lua locul Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, după această decizie a instanței supreme a UE.
Comisia Europeană nu a oferit publicului „acces suficient de larg” la contractele de vaccin împotriva Covid-19, a decis miercuri instanța supremă a UE, cu o zi înaintea votului decisiv pentru Ursula von der Leyen, relatează Politico.
Concret, Tribunalul European susține că decizia Comisiei de a redacta secțiuni din acorduri conținea „nereguli”. CE nu ar fi demonstrat că un acces mai larg la contracte ar submina interesele comerciale ale companiilor farmaceutice.
Ursula von der Leyen trebuie să obțină sprijinul a 361 de europarlamentari pentru a fi reconfirmată ca președinte al Comisiei Europene, dar acum datele nu arată foarte promițător pentru ea. Sursa citată relatează faptul că cele trei grupuri centriste pe care s-a bazat von der Leyen în 2019 — propriul Partid Popular European, Socialiștii și Democrații și Renew — i-ar putea oferi din punct de vedere tehnic majoritatea, dar numai dacă toți acești europarlamentari o votează în votul secret. Totuși, discuțiile legate problemele de transparență și colaborare între instituții, rămân un punct de conflict pentru mulți dintre deputații europeni de care ea va avea nevoie pentru a câștiga sprijinul majorității absolute.
Politico mai scrie că, în realitate, von der Leyen va trebui probabil să se bazeze pe sprijinul unui alt grup: poate Verzii, dar poate întâmpina probleme și aici. Asta pentru că acest caz a fost înaintat de un grup de europarlamentari din partea Verzilor, care au depus cereri pentru a avea acces la contractele de vaccinuri si anumite documente aferente pentru a înțelege acordul dintre Comisie și producătorii de vaccinuri Covid-19 în 2021. Atunci Comisia Europeană a fost de acord să acorde doar acces parțial la anumite contracte, argumentând că unele secțiuni au fost redactate pentru a proteja interesele comerciale sau din cauza unor probleme de confidențialitate. În urma acestui refuz deputații au mers în instanță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu