După ce PNL ne-a explicat zile întregi că este vitală prezența lui Klaus Iohannis în Senat, s-a produs o... răsturnare de situație.
S-a terminat. Asta a fost tot. Proiectul de lege nu mai este pe pagina Senatului. Liberalii au retras proiectul de pe ordinea de zi a Senatului după ce Marcel Ciolacu a anunțat că PSD oricum nu-l va vota.
„PNL a sesizat BEC, în baza opiniei Consiliului Legislativ, să se pronunțe pe această speță, respectiv amendamentul depus de PNL la Legea 208/2015. În consecință, PNL nu va pune pe ordinea de zi a BP al Senatului dezbaterea amendamentului până când nu va primi un răspuns din partea BEC”, a transmis PNL.
Diana Tache a spus că este pentru prima dată, în ultimul deceniu, când cineva îi spune NU lui Klaus Iohannis. Și acela este Marcel Ciolacu.
„Este prima dată când cineva îi spune nu, în acești zece ani, lui Klaus Iohannis”, a zis jurnalista Diana Tache la Antena 3 CNN, în emisiunea Cătălinei Porumbel.
Radu Cristescu, parlamentar PSD, a completat: „Acel cineva este Marcel Ciolacu!”
„Bine că a continuat domnul Cristescu, să nu spună cineva că suntem colegi de partid”, a continuat jurnalista Diana Tache.
Proiectul de lege care prevede posibilitatea ca şeful statului să candideze la alegerile legislative fără a renunţa la mandatul său nu este o prioritate nici pentru Guvern, nici pentru social-democraţi, a declarat, luni, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.
El a participat la şedinţa Biroului Permanent Naţional (BPN) al PSD, care a avut loc la sediul partidului din bulevardul Kiseleff.
„Această lege nu e o prioritate nici pentru mine, nici pentru Guvernul României şi nici pentru Partidul Social Democrat", a spus Ciolacu.
PSD şi PNL - a adăugat el - nu au discutat despre acest proiect de lege în aprilie.
Liderul social-democrat a spus că votul de luni din BPN reprezintă o hotărâre a partidului său.
„Ne asumăm o decizie. Dacă am fi vrut să ne asumăm anumite bâlbâieli în care spuneam 'Lăsăm liber parlamentarilor după voinţa proprie'... Dar în momentul acesta avem o decizie", a mai spus Marcel Ciolacu.
Întrebat referitor la asemănarea dintre actualul demers legislativ şi un altul iniţiat în mandatul fostului preşedinte Ion Iliescu, Marcel Cioacu a răspuns: „Am evoluat ca şi societate în cei 20 de ani, n-am stat pe loc şi cred că ştiţi deja argumentul meu şi din interiorul Biroului Permanent Naţional: faptul că mai sunt anumite categorii socio-profesionale care nu pot candida decât dacă îşi dau demisia - magistraţi, prefecţi".
Mai mult, preşedintele PSD a susţinut că nu este de acord cu extinderea Legii electorale sau cu vreo propunere care modifică fondul acesteia, deoarece există o recomandare a Comisiei de la Veneţia că acest lucru se face cu un an înainte.
Parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, miercurea trecută, la Parlament, o propunere legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. Proiectul modifică, în acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.
„Preşedintele României, în funcţie de data alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau unei alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau de deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi cea de preşedinte", stipulează proiectul.
Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul PNL, cu mai multe observaţii. Apreciem că preşedintele României are dreptul de a candida pentru funcţia de senator sau deputat pe lista unui partid politic, unei alianţe politice sau electorale, chiar şi în lipsa normei preconizate, se arată în avizul dat de Consiliul Legislativ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News