Locotenentul protestatar, Gheorghe Alexandru, rămâne o enigmă a Pieței Universității. Întâmpinată cu multă simpatie, acțiunea sa civică a eșuat într-un demers fără noimă. Locotenentul a propus alegeri organizate de Armată, dar și un sistem de luare a deciziilor în care să dețină 50 la sută din control, ulterior retractând aceste mesaje transmise de media.
În prezent, se află angajat într-o ”bătălie” administrativă cu conducerea MapN, încercând să-și conserve beneficiile, în cazul că va fi dat afară din Armată. De la proteste în numele ”poporului” la o banală dispută de Codul Muncii...ce ar putea justifica gestul ”locotenentului erou”? Specialiștii în politologie și comunicare consultați de DeCeNews au identificat cinci ipoteze:
- În situațiile extraordinare, persoanele cu un psihic deviant își arogă roluri mesianice. Totuși, locotenentul a fost testat psihologic de mai multe ori, în cadrul activităților sale profesionale, iar ipoteza unei afecțiuni psihice pare a fi exclusă.
- Unii tineri idealiști sunt dispuși la sacrificii personale, considerând că trebuie să acționeze indiferent de consecințe. Această ipoteză ar fi fost cea mai plauzibilă, în cazul lt. Gheorghe, dacă nu dovedea o remarcabilă stăpânire de sine și o pregătire temeinică a retragerii. Astfel, el a evitat cu dibăcie capcanele întinse de presă, menținându-și discursul la nivelul unor fraze general valabile, care să exprime susținerea față de protestatari, fără să-l angajeze politic. Pentru unii experți în comunicare publică, prestația sa din Piață și, ulterior, de la televiziuni, pare a fi învățată, nu spontană. Cunoașterea și interpretarea regulamentelor arată o premeditare a acțiunii, nu o revoltă spontană, mai cred specialiștii. Pe de altă parte, deraierea discursului spre soluții aberante (juntă, alegeri militarizate) ar fi un argument în sprijinul lipsei de premeditare, de genul ”atâta l-a dus capul”.
- Puterea ar fi încercat să creeze un lider al Pieței, pe care să-l poată controla. Astfel, locotenentul ar fi un diversionist, pregătit de serviciile speciale. Pe baza notorietății dobândite prin participarea la proteste în haină militară el ar fi preluat, după excluderea din Armată, conducerea operațiunilor, dirijându-le spre zona convenabilă lui Traian Băsescu: ”PDL=USL=Aceeași mizerie”. Tot pe baza capitalului de simpatie acumulat, lt. Gheorghe putea relansa partide anemice, gen Noua Dreaptă, sau ar fi putut consolida PP-DD, care au mesaje similare. Ipoteza poate fi combătută, în primul rând fiindcă era foarte riscantă pentru Putere. Mesajul ”Armata e cu noi” putea aduce mulți oameni în Piață, oricum fiind nefavorabil pentru Colaiția la guvernare. În plus, Armata nu se grăbește să-l ”martirizeze” pe Gheorghe.
- Diversiunea ar fi fost creată în sprijinul Opoziției, de către servicii speciale care se pregătesc pentru ”viața după Băsescu”, așa cum a numit-o Crin Antonescu. Prin gestul lt. Gheorghe s-ar fi dovedit că toate categoriile sociale, inclusiv militarii activi, se opun regimului autoritarist al lui Traian Băsescu. Împotriva acestei ipoteze vin declarațiile ulterioare ale locotenentului, privind alegerile organizate de Armată, la care au reacționat negativ majoritatea celor din Piață.
- Actul locotenentului Alexandru Gheorghe a fost spontan, dar ulterior au încercat să profite de el cei de la Putere. Metoda: iată cine vorbește! Se susține prin aceea că Adevărul, un ziar apropiat regimului Băsescu, a fost principalul promotor al mesajelor ”aiurite” lansate de locotenent, după ce s-a întors la Câmpia Turzii.
Citește și:
MApN: Statul Major a luat la cunoştinţă “cu consternare” de activităţile Lt. Gh. Alexandru
Lt. Alexandru Gheorghe: Nu m-ar afecta sufleteşte dacă aş fi închis. Sunt pregătit pentru absolut orice
Ce sancţiuni riscă Lt. Alexandru Gheorghe după prezenţa în piaţa Universităţii
MApN: Locotenentul Alexandru Gheorghe a încălcat statutul cadrelor militare -VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News