DNA Cluj sesizează în instanță recunoașterea vinovăției a doi angajați ai ROMATSA. Infracțiunile sunt de complicitate la infracțiunea de dare de mită, luare de mită în formă continuată și participație improprie sub forma instigării la infracțiunea de spălare de bani.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Serviciul teritorial Cluj - Biroul Teritorial Baia Mare au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi angajați ai ROMATSA.
Potrivit unui comunicat de presă al DNA citat de Agerpres, cei doi sunt Rițiu Traian-Anton, la data faptei director în cadrul Direcției Serviciilor de Navigație Aeriană Baia Mare (subordonată Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA București), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de dare de mită, și Dragomirescu Petre Gabriel, la data faptelor expert I în cadrul ROMATSA RA București - Administrația Centrală - Direcția tehnică - Serviciul investiții, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și participație improprie sub forma instigării la infracțiunea de spălare de bani.
[citeste si]
Conform aceleiași surse, în acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în perioada 2013 - 2014, inculpatul Rițiu Traian-Anton, în calitatea menționată, a dispus achiziționarea, prin atribuire directă, a unui număr de 16 lucrări de construcții (în valoare totală de 393.637 lei fără TVA), privind renovări și amenajări interioare în spațiile aparținând Direcției Serviciilor de Navigație Aeriană Baia Mare, lucrări care s-au realizat prin finanțare din bugetul ROMATSA Regia Autonomă București. Lucrările respective au fost atribuite către SC Mozigres Construct SRL Baia Mare, societate comercială administrată de către inculpații Pop Vasile și Pop Mihai-Vasile.
În acest context, în condițiile în care toate facturile erau aprobate de către Romatsa RA - Administrația Centrală, pentru buna derulare a contractelor și acceptarea unor situații de lucrări nereale, inculpatul Dragomirescu Petre Gabriel, în calitatea menționată mai sus, a pretins și primit, în trei tranșe, de la cei doi oameni de afaceri suma totală de 49.200 lei.
Cei doi au recunoscut
În cazul primei tranșe de bani, în valoare de 12.000 lei, inculpatul Dragomirescu Petre Gabriel a beneficiat de ajutorul directorului Rițiu Traian-Anton, care a transmis inculpaților Pop Vasile și Pop Mihai-Vasile cuantumul sumei de bani pretinsă cu titlu de mită și modalitatea de remitere a acesteia.
Pentru a disimula originea ilicită a sumei respective, inculpatul Dragomirescu Petre Gabriel, a instigat doi oameni de afaceri să creeze un circuit financiar și i-a determinat pe aceștia să întocmească documente contabile în acest sens.
În prezența apărătorilor aleși, inculpații Rițiu Traian-Anton și Dragomirescu Petre Gabriel au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv: 1 an închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, respectiv, Dragomirescu Petre Gabriel, 2 ani și 11 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor.
Pedeapsa: muncă în folosul comunității
Inculpații Rițiu Traian-Anton și Dragomirescu Petre Gabriel vor fi obligați să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 respectiv 90 de zile.
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra sumei totale de 19.200 lei aparținând inculpatului Dragomirescu Petre Gabriel, respectiva sumă fiind consemnată la bancă pe numele acestuia.
Dosarele de urmărire penală privind pe inculpații Rițiu Traian-Anton și Dragomirescu Petre Gabriel, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției, au fost trimise la Tribunalul Maramureș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu