de Andrada Oană
Detectivul criminalist Mihai Untaru, comisar-șef (r), a reacționat pentru DC News după luarea de ostatici de la Onești, încheiată cu moartea celor doi muncitori.
Un bărbat de 68 de ani din Onești a luat ostatici doi muncitori care renovau apartamentul pierdut de el în urma unei executări silite. Individul, care se află acum în stare gravă la spital, a sunat la 112 și a amenințat că îi omoară. Negocierile au dat greș, polițiștii au intervenit, iar agresorul i-a înjunghiat pe muncitori. Ambii ostatici au murit în urma incidentului.
Menționăm că negocierile au durat cinci ore.
Detectivul criminalist Mihai Untaru, comisar-șef (r), a declarat pentru DC News că tot ce s-a întâmplat astăzi, la Onești, „este o premieră pentru ultimii 31 de ani. Au fost situații de sechestrări, dar niciodată formula asta. Interesant este că i-a prins cu gardul sus (n.red. pe polițiști). Lipsă de intervenție, lipsă de orientare.”
Comisarul Mihai Untaru a atras atenția, înainte de a vorbi despre intervenția poliției, asupra unei întrebări: Cum a reușit autorul, care are peste 65 de ani, să doboare doi muncitori tineri? (n.red. În condițiile în care și aceștia se puteau apăra cu sculele pe care le aveau la ei, la lucrare).
În continuare, detectivul criminalist Mihai Untaru, comisar-șef (r), a dat o „notă neagră” sistemului de intervenții de urgență.
„Când asemenea tipuri de apeluri sunt preluate de oameni care nu au lucrat în sistem, care sunt acolo ca simpli telefoniști, ei nu pot înțelege gravitatea unui caz dintr-o simplă convorbire telefonică. Majoritatea ofițerilor de judiciar, lucrătorilor de judiciar, sunt oameni cu foarte multă experiență și și-ar fi dat seama imediat de dificultatea cazului și probabil că ar fi dispus măsurile necesare. E un început foarte prost!”, a mai spus Mihai Untaru pentru DC News.
Întrebat cum ar fi trebuit să decurgă, de fapt, lucrurile, Mihai Untaru a precizat că „în condițiile în care cineva sună la dispecerat și spune că are doi ostatici, că face ce face, că el negociază ceva, nici nu trebuie să aștepți să raportezi 200.000 de lucruri. Un echipaj în următoarele două-trei minute trebuia să fie la fața locului. Nu era loc de negociere. În momentul în care spui că ai ostatici, sunt vieți în pericol! Dacă se intervenea ferm la momentul în care s-a primit apelul, măcar unul dintre muncitori poate mai era în viață.”
Concluzia comisarul-șef (r) Mihai Untaru e una simplă: „Ăsta e efectul restructurării Ministerului de Interne!”.
În plus, pare a fi „situația Caracal în oglindă!”, a completat Mihai Untaru.
„Cazul ăsta e un țipăt de ajutor în ideea de a face genul de poliție profesionistă, nu umpluturile de până acum”, ne-a mai spus Mihai Untaru, privind cazul de la Onești.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci