Tablouri de Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza şi Nicolae Vermont vor fi prezentate în expoziţia "Maeştri ai picturii româneşti. Colecţia Lucian Pop" de la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, în perioada august - septembrie.
[caption id="attachment_216345" align="alignleft" width="172"] Pierrot, Ștefan Luchian[/caption]Expoziţia va fi vernisată la Muzeul Naţional Brukenthal pe 8 august, de la ora 14.00. Curatorul expoziţiei este Iulia Mesea, potrivit unui anunţ postat pe site-ul Ministerului Culturii.
Publicul va avea prilejul să admire tablouri de valoare excepţională, opere de referinţă din creaţia maeştrilor români. Printre aceste, pe simeza expoziţiei se vor afla "Ulcica cu flori de câmp", a lui Ioan Andreescu, "Pierrot", de Ştefan Luchian, "Pescarul şi muza" şi "Pe verandă", ale lui Nicolae Tonitza, "Fraţii", de Sava Henţia, şi "Cusătoreasa" lui Nicolae Vermont.
"Pierrot" este unul dintre cele mai reuşite portrete din creaţia pictorului Ştefan Luchian, definitoriu pentru armonia dintre surprinderea specificului psihologic al personajului şi echilibrul limbajului plastic. Subiectul, un personaj din commedia dell'arte, înveşmântat în cunoscutul port alb, îi prilejuieşte autorului o virtuoasa lecţie picturală. Lucrarea este estimată la 140.000 - 150.000 de euro, datorită calităţilor artistice intrinseci şi rarităţii unei asemenea piese pe piaţa de artă.
”Pescarul și muza” a lui Tonitza este un tablou din două picturi în guaşă ce compun un diptic pe tema alegoriei pescarului, gen mai puţin cunoscut în opera lui Tonitza, care se distinge prin dimensiunea sa decorativă. Datat 1934, tabloul este estimat la 12.500 - 20.000 de euro.
În “Cusătoreasa”, Vermont elimină orice efect decorativ şi introduce în prim-plan doar personajul feminin. Lucrarea prezentată, reprezentativă pentru opera lui Vermont, se află la întretăierea dintre două genuri picturale. Tabloul a fost adjudecat la o licitație din iarna lui 2010 cu suma de 11.500 de euro.
Muzeul naţional Brukenthal este cel mai mare muzeu din sud-estul Europei, datorită în primul rând vastelor colecţii aflate în patrimoniul instituţiei. Este primul muzeu deschis oficial în Romania în anul 1817, la acea vreme având 1090 de picturi din colecţia baronului Samuel Brukenthal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News