Lucian Bode, ministru de Interne, a anunţat condiţiile în care refugiaţii afgani pot intra în România.
"Avem două centre de custodie unde avem peste 200 locuri cu un grad de ocupare de sub 60%. Vorbim de centre în regim închis.
Avem șase centre de azil care au capacitate normală de funcționare de 1.100 de locuri, din care acum sunt libere 751. În două centre se fac lucrări.
Suntem pregătiți să primim în aceste centre colaboratori ai structurilor noastre, persoane aflate în risc iminent – jurnaliști, magistrați – studenți care beneficiază de burse în România și în general persoane aflate într-un pericol iminent în Afganistan, cu o singură condiție: verificările să fie realizate de structurile de securitate ale statului român, facem aceste analize pe tot ce înseamnă componentă națională.
România are capacitate de a primi migranți, dar condiționat", a declarat Lucian Bode.
Potrivit ministrului de Interne, în România au încercat să intre 47.000 de migranți. 10.000 au fost depistați în interiorul granițelor, iar 37.000 au fost întorși la frontieră.
"România se află pe ruta de tranzit a Balcanilor de Vest. Avem forțe dislocate în special pe granița de vest. România este pregătită în perspectiva unui val de migranți care se preconizează", a spus Lucian Bode, conform Digi24.
Bogdan Chirieac a comentat în direct la România TV despre valul de migranți afgani ce se va îndrepta spre Europa. Întrebat de Lili Ruse dacă o să fie România punctul terminus al refugiaților din Afganistan, analistul politic a răspuns:
”Nu. Slavă Domnului! Nu suntem în spațiul Schengen, nu am fost în pericol nici la precedentul val de migranți, vor să meargă în Germania. Vor ajunge așa cum au ajuns și ceilalți, Am văzut că au luat-o prin Serbia, în general, au încercat să pătrundă în Ungaria, din Ungaria e spațiu Schengen și unde ajunge aia este, te poți duce până în Portugalia fără control. Probabil că statele europene vor introduce controale la frontiere, chiar dacă sunt membre în spațiul Schengen. Apoi, dacă migranții vin prin Ucraina, mai degrabă se strecoară prin Slovacia și de acolo iar prin spațiul Schengen. Eu personal nu sunt foarte îngrijorat. Îngrijorarea nu este pentru oamenii aceștia care fug din calea năpastei ci să nu fie printre ei, că până la urmă nu au avut capacitate să discearnă nici la precedentul val de migranți, să nu fie printre ei teroriști, talibani disimulați în refugiați și care la un moment dat să îți provoace mari necazuri. Au fost numeroase atentate în Europa, atunci când a fost valul de migranți sirien”, a declarat analistul politic Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News