Lucian Bode, după eșecul României privind aderarea la Schengen: Este un moment de cotitură pentru UE

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Lucian Bode a făcut mai multe declarații după ce Austria și Olanda au respins aderarea României la Schengen.

"S-a vorbit foarte mult despre acest scenariu (n.r. decuplarea de Bulgaria) în spaţiul public. Acest scenariu nu a existat pe masa Consiliului JAI de ieri. Pentru o astfel de decizie era nevoie de unanimitate. Dumneavoastră vă imaginaţi că Bulgaria ar fi susținut, prin vot, decuplarea de România?

Pe noua procedură de evaluare a unui stat candidat, lucrurile sunt mai simple. Deocamdată, niciun stat nu a fost evaluat pe această procedură. Rămâne să vedem... Cu siguranţă, la consiliul de luna viitoare, deşi nu este pe agendă, se va discuta şi acest subiect. Deocamdată, rămânem în acest scenariu, cu posibilitatea punerii pe ordinea de zi la următorul Consiliu JAI din martie sau la orice alt consiliu extraordinar", a spus Lucian Bode.

"Toată lumea era mâhnită de votul Austriei"

"Este un moment de cotitură pentru ţara noastră şi îndrăznesc să spun chiar pentru UE. Ceea ce ar fi trebuit să fie un moment de sărbătoare s-a transformat într-un moment trist. După decizia de ieri, ministrul de Interne croat nici nu a mai luat cuvântul, toată lumea era mâhnită de votul Austriei. Multe lucruri ar trebui să se schimbe după acest vot al Austriei. România nu este responsabilă de problemele interne din Austria", a mai spus ministrul de Interne.

"De abia aştept să prezint opiniei publice tot ceea ce a făcut MAI pentru ca această decizie să ajungă la vot, pe masa Consiliului JAI, unde votul este unul eminamente politic. Ştiţi foarte bine că, de 11 ani, Guvernul României, MAI au investit peste un miliard de euro în dotări, în echipamente, în tehnologii noi, a pregătit peste 60.000 de specialişti la centrul nostru de pregătire de la Buzău, a primit vizita de evaluare voluntară a 25 de specialişti, în perioada 9-12 octombrie anul acesta, a primit vizita de evaluare a specialiştilor din Olanda. Toate aceste evaluări au ieşit impecabile şi comunicarea Comisiei a fost foarte clară: România respectă toate condiționalitățile tehnice impuse de aquis-ul Schengen. Mai mult, am fost daţi exemplu de bune practice", a spus Bode.

Citește și:

România în Schengen. Este posibilă decuplarea de Bulgaria. Nicolae Ciucă: Mergem mai departe, căutăm soluţii

"Prin MAE, a fost chemat ambasadorul nostru la Viena pentru consultări. În atare condiţii, nivelul relaţiilor diplomatice va scădea la nivelul însărcinatului cu afaceri de la Viena. 

În continuare, cum am discutat cu preşedintele României, dar şi cu preşedintele PSD, vom continua toate demersurile pentru aderarea la Schengen, pentru a ne îndeplini obiectivul naţional. Avem această decizie politică unitară. Este nevoie să continuăm acest demers din respect pentru români şi pentru partenerii noştri europeni. 

În acest moment, se discută cu instituţiile europene şi cu preşedinţia cehă a Consiliului Europei, pentru a identifica soluţiile imediate. Se discută şi cu partea suedeză, pentru că urmează să preia preşedinţia de la Cehia. Se discută oportunitatea repunerii pe agenda Consiliului a deciziei pentru aderare", a declarat premierul Nicolae Ciucă. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel