Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a avertizat că măsurile anunțate nu sunt o relaxare totală și că vor exista controale.
Măsurile adoptate vineri de Guvern au în vedere o relaxare prudentă, şi nu una totală, a declarat Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, transmite Agerpres.
Aflat sâmbătă într-o vizită pe şantierul din Sălaj al Autostrăzii Transilvania, Lucian Bode a precizat că autorităţile vor fi atente în continuare la campania de vaccinare şi la cazurile noi de îmbolnăviri. El a amintit că, în funcţie de cei doi indicatori, Guvernul a stabilit o serie de măsuri de relaxare, cu un prim termen data de 15 mai.
"Astăzi nu vorbim de o relaxare totală, vorbim de o relaxare prudentă şi în continuare îi îndemn pe români să respecte toate măsurile de protecţie sanitară pe care noi le avem încă în vigoare. (...) În continuare vor fi controale acolo unde restricţiile sunt menţinute", a subliniat ministrul Bode.
Potrivit acestuia, în cazul evenimentelor în care participanţii au obligaţia să fie vaccinaţi, organizatorul evenimentului răspunde de respectarea acestei obligativităţi, iar autorităţile - efectivele MAI şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii - au obligaţia să verifice, prin sondaj, dacă respectivii participanţi deţin dovada vaccinării.
Sâmbătă, 15 mai, este prima zi în care se aplică măsurile de relaxare luate de Guvern după scăderea ratei de infectare cu SARS-CoV-2 în ţară. Astfel, masca de protecţie nu mai e obligatorie în spaţiile publice neaglomerate şi s-au eliminat restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii.
Se menţine portul măştii de protecţie în spaţiile deschise doar în staţiile pentru transportul în comun, pieţe, târguri şi zonele în care sunt desfăşurate mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, pe perioada desfăşurării acestora, precum şi alte zone cu potenţial de aglomerare.
Totodată, s-au eliminat interdicţia de circulaţie a persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în toate localităţile, precum şi restricţiile privind programul operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.
Activităţile culturale, artistice şi de divertisment pot fi organizate şi desfăşurate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 500 de persoane, cu asigurarea unei suprafeţe minime de 2 mp pentru fiecare persoană şi respectarea măsurilor de protecţie sanitară, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
De asemenea, se pot organiza şi desfăşura competiţii sportive în spaţii deschise cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spaţiului. De la 1 iunie urmează şi alte măsuri de relaxare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci