Senatorii au votat, miercuri, solicitarea DNA de încuviințare a arestării preventive în cazul lui Dan Șova.
În sală au fost prezenți 168 de senatori, iar dintre cele 151 de voturi exprimate, 79 au fost "pentru" încuviințarea cererii DNA, 67 "împotrivă", iar 5 voturi au fost anulate.
Potrivit regulamentului Parlamentului, cererea DNA se putea adopta doar cu o majoritate de 50% plus 1 din numărul total al senatorilor, astfel că, a considerat Senatul, solicitarea procurorilor a fost respinsă, iar Dan Șova se bucură în continuare de imunitate.
CCR și Constituția spun altceva
Însă o hotărâre a CCR susține că o decizie a plenului se poate lua doar cu majoritatea celor prezenți.
”Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră”, spune și alineatul 2 al articolului 77 din Constituție.
Bolcaș: Prevederile Constituției prevalează. Decizia poate fi contestată la CCR
Avocatul Lucian Bolcaș a salutat menținerea imunității lui Dan Șova, însă a subliniat că prevederile Constituției și deciziile CCR sunt general valabile și anulează orice alte legi care nu corespund acestora.
”Eu mă bucur pentru că senatorul Dan Șova, colegul meu avocat, nu a fost cu imunitatea ridicată, este un lucru extraordinar de bun, dar, în același timp avertizez că s-a aplicat o dispoziție neconstituțională, care n-a fost rectificată în timp util ca urmare a deciziei Curții Constituționale.
Hotărârea Senatului poate să fie contestată în măsura în care privește drepturile și libertățile oamenilor la Curtea Constituțională, numai de către cine a făcut parte din plenul Senatului, din grupurile parlamentare ale Senatului”, a declarat Lucian Bolcaș într-o intervenție telefonică la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News