Odată cu demisia lui Lucian Heiuș de la conducerea ANAF, apar primele critici, dar și contre.
Lucian Heiuș a demisionat, luni, 29 mai 2023, de la conducerea ANAF. Șefia instituției ar urma să revină PSD-ului, după rotativa guvernamentală, arată înțelegerea potrivit căreia cine nu are Finanțele, are ANAF-ul. Lucian Heiuș și-a exprimat totuși regretul că nu duce până la capăt procesul de modernizare a instituției și proiectele începute.
În contextul demisiei, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a reacționat: ”Astăzi s-au luat deciziile necesare pentru ca lucrurile să intre în normalitate. Am propus Prim-ministrului numirea în funcția de președinte interimar al ANAF a doamnei Nicoleta Cîrciumaru și încetarea mandatului președintelui ANV, alături de numirea unui nou președinte.
Ce trebuie știut? Pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite și taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. Așadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare.
Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici față de program și cu 11,3 miliarde lei mai mici față de ce s-a declarat. Acești bani erau și sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investițiilor și acordării stimulentelor economice și sociale angajate prin buget și, în egală măsură, pentru a găsi soluții suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetățenii și companiile românești.
Salut deciziile și declarațiile de astăzi ale Prim-ministrului Nicolae Ciucă. Eficiența sistemului de colectare trebuie sã crească pentru că oamenii așteaptă de la noi resursele necesare implementării unor politici publice care sã contribuie la creșterea calității vieții lor.
În acest context, îi urez succes noului președinte al ANAF care are misiunea de a recupera întârzierile și de a asigura o colectare eficientă, însoțită de măsuri concrete de combatere a evaziunii fiscale și a fraudei”.
Lucian Heiuș nu a rămas fără răspuns: ”Îi atrag respectuos atenția domnului ministru Adrian Câciu că, în declarația dumnealui, s-a strecurat o eroare. Programul de încasări este net 156,9 miliarde lei, iar declaratul de care spune dânsul este declaratul brut 159,3 miliarde lei (din acesta se scad rambursările de TVA, pilonul 2 de pensii, fondul de tranziție energetică, contribuții de sănătate, etc, în total 16,7 miliarde lei) și mai rămân net declarate 142,6 miliarde lei. ANAF a încasat 148 miliarde lei cu 5,5 miliarde mai mult față de totalul declarat net”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu