Pe tot parcursul zilei, ne folosim limba pentru o varietate de scopuri. Limba te ajută să mănânci, să vorbești, să gusti și să înghiți.
Potrivit Listverse, o concepție greșită obișnuită, adesea repetată, este că limba este cel mai puternic mușchi al corpului. Nu este cazul. Cel mai puternic mușchi este în general considerat a fi inima. Cu toate acestea, limba este unul dintre cei mai sensibili mușchi pe care îi avem în corpul nostru. A bea o înghițitură de cafea fierbinte sau a mânca mâncare prea fierbinte îți poate dovedi asta, deoarece limba este extrem de sensibilă la temperaturi ridicate.
Limba are, de asemenea, cei mai flexibili mușchi din corpul nostru. Mulți oameni (aproximativ 80 %) își pot curba limba în diverse forme, așa cum probabil ați învățat de la prietenii tăi de la grădiniță.
Oricât de uimitoare este limba ta, fără salivă, nu ai putea gusta prea mult. Gura ta secretă saliva prin glandele salivare, activând papilele gustative ale limbii.
Puteți testa asta chiar acum!
Pur și simplu uscați-vă limba folosind un prosop de hârtie sau un șervețel. Apoi, încercați să mâncați ceva uscat, cum ar fi un covrig sau un chip de porumb. Nu vei simți prea mult gust!
Apoi, încercați din nou experimentul fără să vă uscați limba (beți un pahar de apă). Pentru un exemplu și mai bun, încercați să experimentați cu ceva acru, cum ar fi o lămâie sau lime. Este posibil să nu puteți spune că este acru până când glandele salivare nu se activează și papilele gustative încep să funcționeze din nou. Uimitor!
Majoritatea oamenilor asociază papilele gustative cu limba. Acest lucru are sens, deoarece majoritatea oamenilor au între 2.000 și 4.000 de papile gustative pe limbă. Cu toate acestea, există și papilele gustative în alte locuri, inclusiv în partea din spate a gâtului, a nasului și a esofagului superior.
Nici papilele gustative nu se văd cu ochiul liber; sunt prea mici. Micile umflături de pe limbă sunt adesea considerate din greșeală a fi papilele gustative. Acestea sunt de fapt papile.
O limbă tipică are undeva între 200 și 400 de papile, mai ales pe părțile laterale și vârful limbii. Papilele au de obicei între trei și șase papile gustative chiar sub ele. În ciuda importanței lor pentru a ne bucura de mâncare, papilele gustative nu pot fi văzute doar cu ochiul liber.
Următorul fapt ciudat despre limbă este că nu există două limbi la fel! La fel ca fulgii de zăpadă și amprentele digitale, ”amprentele limbii” sunt unice. Fiecare persoană are o aliniere și un număr unic de papile și papilele gustative, precum și diferențe de mărime, formă și flexibilitate.
Datorită acestei calități unice, oamenii de știință și cercetătorii dezvoltă modalități de a încorpora o ”amprentă a limbii” într-un instrument de verificare biometrică a identității.
În loc să scanezi o amprentă pentru a te identifica, ai putea să-ți scanezi limba.
Oamenii de știință au stabilit că aproximativ unul din patru oameni este considerat un ”super degustător”. Un super degustător este exact ceea ce sună: oameni care au un simț al gustului mai puternic.
Această ”superputere” apare cel mai des atunci când mănânci alimente deosebit de amare. Mai exact, un compus numit -n-propiltiouracil (PROP) care poate fi gustat și suportat numai de super-degustător.
Cu toate acestea, există și un grup de oameni care nu pot gusta PROP. Acest grup reprezintă, de asemenea, aproximativ un sfert din populație.
Limbile sunt unice pentru fiecare individ, astfel încât pot exista variații semnificative în dimensiunea limbii. În medie, bărbații au limbi mai lungi decât femeile. O limbă medie masculină are aproximativ 8,4 centimetri lungime, în timp ce o limbă medie feminină este de doar 7,9 centimetri.
Prin comparație, limba unui cameleon se poate extinde de două ori pe lungimea corpului său, iar limba unei girafe are în medie aproape 61 de centimetri. Pentru a măsura o limbă umană (nu este recomandat), se ia o măsurătoare oficială de la vârful limbii până la epiglotă (clapa de cartilaj din spatele limbii).
Evident, nu toată lumea are lungimea limbii măsurată. Cu toate acestea, dintre cei care au, cea mai lungă limbă din lume aparține unui american, Nick Stoeberl. Măsurătoarea finală pentru Stoeberl a fost de 10,08 centimetri.
Mulți oameni se luptă cu menținerea unei greutăți sănătoase de care sunt mulțumiți. Dar știai că și limba ta se poate îngrășa?
S-a dovedit că limba noastră are un procent mare de grăsime. Prin urmare, pe măsură ce o persoană crește în greutate, și limba tinde să se îngrașe. S-a găsit chiar o corelație între obezitate și apneea în somn.
Greutatea și dimensiunea limbii pot împiedica respirația în timpul somnului și pot cauza probleme semnificative de sănătate. Cu toate acestea, greutatea limbii nu este singura modalitate prin care medicii vă pot folosi limba pentru a identifica problemele de sănătate subiacente.
Limba ta spune multe despre tine. Medicii pot afla informații medicale valoroase doar examinându-ți limba. De aceea, atunci când mergi la un control, unul dintre primele lucruri pe care medicul le face este să-ți verifice limba (spune „aaahh”).
Iată câteva dintre lucrurile pe care le pot căuta profesioniștii medicali:
O limbă roșu aprins poate indica deficiențe nutriționale, cum ar fi deficiențe de acid folic sau B12. Limbile roșii aprinse pot semnifica și anumite boli, inclusiv scarlatina și boala Kawasaki.
O limbă neagră indică de obicei creșterea bacteriilor pe limbă. Este uneori asociat cu pacienții diabetici sau cei supuși chimioterapiei.
Petele albe de pe limbă pot fi semne de leucoplazie sau o infecție cu drojdie orală.
Umflăturile mari și dureroase de pe limbă sunt de obicei afte, dar pot fi și un semn precoce al cancerului oral.
Aspectul tipic al unei limbi sănătoase este culoarea roz fără umflături.
Te-ai gândit vreodată la prima dată când ai mâncat înghețată? Privind în urmă, se pare că a fost atât de dulce și cremoasă și nu ar mai avea niciodată un gust atât de bun.
Ei bine, o parte din asta ar putea fi nostalgie. Cu toate acestea, s-ar putea să nu gustați niciodată înghețata ca atunci când erați copil. Asta pentru că papilele gustative se schimbă și se dezvoltă pe măsură ce corpul nostru îmbătrânește.
Un copil are aproximativ aceeași cantitate de papilele gustative ca și adulții, dar după cum ați putea ghici, limba copiilor este mult mai mică. Prin urmare, copiii au o limbă mult mai densă în ceea ce privește celulele receptorilor gustativi.
De aceea, copiii sunt adesea văzuți ca niște pretențioși la mâncare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu