Cartea „Homo Deus – scurtă istorie a viitorului”, de Yuval Noah Harari, conține numeroase fragmente uimitoare.
Se moare mai mult de alimentație în exces decât de foame
(...) În majoritatea țărilor, alimentația în exces a devenit astăzi o problemă mult mai gravă decât foametea. Se spune că, în secolul al XVIII-lea, Maria Antoaneta ar fi sfătuit masele înfometate ca, în cazul în care rămân fără pâine, să mănânce cozonac. Astăzi, săracii urmează cu strictețe acest sfat. În vreme ce locuitorii bogați din Beverly Hills mănâncă salată de lăptucă și tufu la aburi (...), în mahalale și ghetouri săracii înfulecă prăjiturele Twinkie, pufuleți Cheetos, hamburgeri și pizza. În 2014, mai bine de 2.1 miliarde de persoane erau supraponderale, față de 850 de milioane care sufereau de malnutriție. Este așteptat ca jumătate din populația globului să fie supraponderală până în 2030. În 2010, foametea și malnutriția au ucis circa un milion de persoane, pe când obezitatea a ucis trei milioane.
Zahărul, mai periculos decât praful de pușcă
Din Epoca de Piatră până în cea a aburului și din Antarctica până în Sahara, fiecare om de pe pământ știa că vecinii ar putea să-i invadeze teritoriul în orice clipă, să înfrângă armata, să măcelărească populația și să-i ocupe ținutul. În cea de-a doua jumătate a secolului XX, această Lege a Junglei a fost în sfârșit încălcată, chiar dacă nu și abrogată. În majoritatea regiunilor, războaiele au devenit mai rare ca oricând. În vreme ce în societățile agricole străvechi violența umană se făcea vinovată de circa 15% din decese, în cursul secolului XX violența a cauzat doar 5% din decese, iar la începutul secolului XXI este responsabilă pentru aproximativ 1% din mortalitatea globală. În 2012, în lume au murit în jur de 56 de milioane de oameni; 620.000 dintre ei au murit din cauza violenței umane (războiul a ucis 120.000 de persoane, iar alte 500.000 au fost asasinate). În schimb, 800.000 s-au sinucis și 1.5 milioane au murit de diabet. Zahărul este acum mai periculos decât praful de pușcă.
Țintele următoare ale omenirii
Întrucât ne-am asigurat un nivel de prosperitate, sănătate și armonie fără precedent și luând în considerare antecedentele noastre și valorile noastre actuale, următoarele ținte ale omenirii vor fi, cel mai probabil, nemurirea, fericirea și îndumnezeirea. Întrucât am redus mortalitatea cauzată de foamete, boli și violență, ne vom propune acum să învingem bătrânețea și chiar moartea. Întrucât i-am slavat pe oameni din ghearele sărăciei lucii, ne vom propune acum să-i facem cu adevărat fericiți. Și întrucât am ridicat omenirea deasupra nivelului animalic al luptelor pentru supraviețuire ne vom propune acum să-i preschimbăm pe oameni în zei și să-l transformăm pe Homo Sapiens în Homo Deus.
Acestea sunt câteva dintre fragmentele selectate de ziarulmetropolis.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News