„Lucrurile se pot înrăutăți”. Veteranii de război din Ucraina spun că țara trebuie să facă față perspectivei unui război lung

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

În timp ce se recupera după a treia accidentare de pe câmpul de luptă, Oleksandr Yabchanka a avut o avertizare pentru ucraineni. El a spus că oamenii ar putea să-și îngroape capetele în nisip din cauza războiului cu Rusia, scrie Reuters.

 

"Băieți, mai devreme sau mai târziu, se va ajunge aici", a spus Yabchanka, care se afla acasă în vestul Ucrainei, așteptând ca piciorul rănit să se vindece înainte de a se întoarce la unitatea sa.

Pediatru și fost consilier al Ministerului Sănătății din Lviv, Yabchanka, în vârstă de 42 de ani, este acum comandant de pluton în Batalionul "Da Vinci Wolves" și încă luptă din primele zile ale războiului.

În timp ce cele două armate se lovesc reciproc în linia frontului, iluzia vieții normale domină în Lviv și în alte părți ale Ucrainei, unde întâlnirile la cafea și petrecerile cu cocktailuri oferă un răgaz de la atacurile aeriene sporadice și știrile despre victime civile.

Luptătorii precum Yabchanka se tem că, deși ucrainenii sunt în mare parte uniți, unii sunt dezamăgiți de realitatea așa cum o văd soldații: că războiul ar putea dura ani de zile și ar necesita ca mult mai mulți oameni să lupte, și că o înfrângere a Rusiei nu trebuie luată de-a gata.

Susținuți de rezistența armatei lor și de sprijinul occidental, ucrainenii s-au unit după invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022, sprijinind conducerea președintelui Volodymyr Zelenskiy și, în multe cazuri, luând arme în mână.

Moralul public rămâne ridicat la 19 luni de la începutul invaziei, iar oamenii încă salută trupele ca pe niște eroi.

Ucrainenii tind să spună adesea că trupele ruse sunt incompetente după eșecurile din 2022.

Cu toate acestea, mult lăudata contraofensivă de vară a Kievului a făcut doar câștiguri progresive, trupele ruse sunt acum mai eficiente și pierderile sunt în creștere în ambele tabere.

Ucraina recrutează militari pe măsură ce războiul continuă, inclusiv prin înlocuirea șefilor birourilor regionale de recrutare, pedepsirea eschivării și modificarea regulilor privind scutirile medicale la luptele de pe front.

Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani au, în general, interdicția de a părăsi țara, dar cei mai mulți nu au fost chemați până acum.

Nu a fost anunțată nicio modificare a planurilor generale de mobilizare, iar analiştii spun că guvernul trebuie să ia în considerare economia mai largă și stabilitatea socială.

„Lucrurile se pot înrăutăți”


Adriana Romanko, un psihoterapeut care conduce un grup de voluntari care furnizează ajutor militar, UAID, a declarat că este natural pentru o societate în conflict să mitologizeze apărătorii într-o luptă pentru supraviețuire.

Dar arătând spre un slogan popular - "Cred în Forțele Armate ale Ucrainei" - ea a adăugat că există și riscul de a distanța oamenii de cei care luptă.

Mulți ucraineni care nu sunt implicați direct în război sprijină în continuare activ cauza. Aproximativ 68% ajută armata sau persoanele afectate de război prin voluntariat sau donații, potrivit Fundației Inițiative Democratice Ilko Kucheriv - în creștere față de 61% în decembrie anul trecut.

În jurul aceleiași cifre, un alt sondaj realizat Rating Group a constatat că un număr semnificativ de respondenți au raportat că un membru al familiei sau un prieten a luptat sau este în prezent în armată.

Cu toate acestea, veterani experimentați în luptă și-au exprimat îngrijorarea în presa locală cu privire la impactul asupra rezistenței pe termen lung a Ucrainei a ceea ce ei descriu un sentiment de nerăbdare alimentat de unii lideri publici și jurnaliști.

"S-ar putea dovedi că situația de pe front se va înrăutăți și trebuie să fim pregătiți pentru asta", a scris Bohdan Krotevych, șeful de stat major al Brigăzii Azov, pe Telegram, la sfârșitul lui august, îndemnând ucrainenii să se pregătească și să înceteze să întrebe cât timp va dura războiul.

Yabchanka, care poartă o mustață și o coafură în stil cazac, a spus că cei care sunt apropiați de cineva care luptă tind să fie mai realiști. Dar îl îngrijorează faptul că mulți bărbați de vârstă militară nu erau pregătiți pentru realitatea acerbei lupte apropiate și a focului de artilerie grea dacă ar fi fost chemați.

"Acesta este soțul cuiva, fiul cuiva, tatăl cuiva", a spus el. "Este un ucrainean față de care mă va durea profund când, Doamne ferește, va fi ucis", a mai spus Oleksandr Yabchanka.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel