Ludovic Orban prezintă Cartea Neagră a guvernării PSD-ALDE

Președintele PNL, Ludovic Orban, a făcut mai multe declarații privind Cartea Neagră a guvernării PSD-ALDE. Iată ce a spus liderul liberalilor:

  • Guvernarea PSD-ALDE, doar vânzare de iluzii

"Permiteți-mi să fac câteva considerații legate de ceea ce s-a întâmplat în 2017. Campania electorală și alegerile din 2016 reprezintă cea mai mare vânzare de iluzii făcute de vreun partid politic. Acest program de guvernare este o colecție de minciuni izvorâte din cărțile copilăriei cu baronul Munchhausen. Eu cred că niciunul dintre miniștrii care au făcut parte din guvernele PSD, dacă ar fi pus să dea un extemporal cu elementele programului de guvernare din domeniul de activitate pe care îl coordonează, nu ar fi în stare să ia notă de trecere, pentru că nu cred că au cunoscut acest program de guvernare. Acest program de guvernare conține în total, asumate realizarea a 724 de măsuri. După un an de guvernare, din cele 724 de măsuri asumate de Guvernul PSD ALDE, nu au fost realizate complet decât 33 de măsuri, unele fiind mai degrabă măsuri instituționale, nu sunt măsuri care să aducă corecții de fond. La o analiză de pe fiecare domeniu de activitate , aproape îți vine să îți pui întrebarea dacă ministerele au fost conduse în această perioadă, pentru că este inadmisibil ca pe fiecare domeniu de activitate, domenii importante cum sunt educația cu peste o sută de măsuri care au fost asumate, sănătate, economie, cadrul fiscal - bugetar și de toate măsurile care trebuiau luate în domeniile respective să ai un grad de realizare mai mic de 5% la un an de guvernare.

  • Măsuri neprezentate în programul de guvernare și consecințele  negative asupra economiei

PSD a introdus în plus față de ceea ce au promis cetățenilor o mulțime de lucruri care au avut consecințe negative, care nu au fost prezentate în campania electorală. Vă dau un exemplu: Transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, un hocus-pocus fiscal care deși formal permite Guvernului promisiunea de creștere a salariilor în sectorul public, în realitate din creșterile de 25% promise, vor fi mai mici decât rata inflației sau la nivelul ratei inflației, de 3-4 %.

Cheltuielile bugetare au depășit cu mult veniturile încasate, dar asistăm la un paradox, în condițiile în care pe hârtie avem o creștere de 7%, în realitate veniturile încasate sunt mult mai mici. S-a operat o creștere a cheltuielilor și din păcate aceste cheltuieli  nu au fost  cheltuieli destinate unor măsuri de dezvoltare, cum ar fi cheltuielile de investiții. Din păcate principala creștere este la cheltuieli de personal și cheltuieli sociale, finanțarea deficitului fondului de pensii și alte categorii de cheltuieli sociale. În toată această perioadă toate echilibrele economiei au fost făcute praf, mă refer la inflație. PSD a preluat economia românească cu o rată de 0,2 %, iar pe luna decembrie rata inflației a ajuns la 3,3%estimările tuturor analiștilor spun că vom asista la un puseu inflaționist în anul 2018 și că inflația va depăși 4%. Orice creștere de venit a cetățenilor a fost afectată negativ de această rată a inflației care adus la creșterea prețurilor. Cele mai mari creșteri sunt exact în aceste tipuri de cheltuieli care fac parte din coșul zilnic. Puterea de cumpărare în această perioadă în care am asistat la o creștere economică de aproape 7%, aproape că s-a redus. Cine câștigă de pe urma faptului că avem pe hârtie o creștere economică, dacă oamenii nu simt în puterea de cumpărare că asistăm la o îmbunătățire.

Deficitul balanței comerciale- am ajuns să importăm mai mult decât exportăm, am ajuns la un deficit lunar de un miliard de euro. Acest grav deficit al balanței comerciale acționează ca un factor de agresiune asupra leului, asupra monedei naționale. Am asistat la cea mai mare prăbușire a monedei naționale. În mod evident se antrenează creșterea dobânzilor, ROBOR a crescut de la 0,8% cât era în momentul preluării guvernării la aproximativ 2%. Asta s-a resimțit în scumpirea creditelor, în mărirea ratelor pentru toți românii care au credite la bancă. Acest lucru se datorează numai și numai politicilor guvernamentale, care nu țin cont de nicio lege a economiei și parcă au urmărit sistematic să facă praf orice echilibru din societate.

Guvernarea PSD – ALDE a garantat un cadru predictibil pentru afaceri, fără majorări de taxe, însă  pe parcursul unui singur an, după ce Codul Fiscal fusese adoptat cu un an înainte, a fost modificat Codul Fiscal de 216 ori. Asta nu numai că nu este stabilitate, este instabilitate, este o agresiune sistematică asupra oricărui om care are și conduce o afacere și asupra oricărui om care lucrează într-o companie și care este afectat profund de tot acest balamuc  fiscal izvorât din mintea unor indivizi care nu au nicio legătură cu economia și managementul economic.

Oamenii de afaceri și companiile au fost permanent atacați de schimbări fiscale sau amenințați cu schimbări fiscale. V-aș face o scurtă enumerare a inepțiilor fiscale introduse de acest Guvern, în foamea disperată după niște bani iluzorii pe care nici măcar nu are capacitatea să îi colecteze: contul special pentru plata TVA-ului, transferul contribuțiilor. În mediul privat există o neîncredere în faptul că Guvernul va menține această măsură, încă nu s-au majorat salariile brute și pentru a se menține salariul net în mediul privat se acordă prime.  Managerii nu au încredere că Guvernul își va menține această măsură care a provocat efecte catastrofale atât în mediul privat cât și în mediul public.

Supra-impozitarea contractelor part-time a reprezentat o aberație și nu a dus la nicio consecință, decât la desființarea a peste 100.000 de contracte part -time, adică foarte mulți oameni au fost lăsați fără veniturile suplimentare. Supra-impozitarea firmelor cu peste o sută de persoane care nu au capacitatea de a angaja persoane cu dizabilități în limita procentului de 4%, care au fost supra impozitate și pin măsurile acestea au fost desființate unitățile protejate. O măsură care ajuta la angajarea persoanelor cu dizabilități a dus la distrugerea unităților protejate deoarece nu se mai permite companiilor ca în limita sumelor care trebuiau să le plătească, să facă contracte cu aceste unități protejate în care lucrează persoane cu dizabilități.

Șirul inepțiilor fiscale a continuat cu impozitul pe cifra de afaceri

Am fost primii care am semnalat la investirea Guvernului Tudose modificări majore în programul de guvernare și apariția a măsurii de introducere a impozitului pe cifra de afaceri. Nu au introdus măsura pentru toate companiile pentru că asta ar fi alungat marea majoritate a investițiilor șiar fi făcut peste o treime din afacerile din România neprofitabile. Dar tot au introdus impozitul pe cifra de afaceri de 1% pentru companiile care au cifra de afaceri de până la un milion de euro, adică măresc impozitele cu peste 75% la aceste companii, nelăsându-le posibilitatea să opteze pentru impozitul de 1% pe cifra de afaceri și impozitul pe profit. În cea ce privește situația companiilor de stat.

Companiile de stat au fost pur și simplu jefuite. La ora actuală infrastructuri critice care pot provoca dezastre, consecințe catastrofale, au fost lăsate fără bani  de mentenanță pentru că Guvernul a jefuit companiile de stat, luându-le 90% din dividende și luându-le tot cash-ul pe care îl aveau pentru programe de investiții și mentenanță. Sunt companii românești care nu au putut să participe în procesul de expansiune regională la licitațiile pentru administrarea unor rețele de gaz și de electricitate din cauza acestei măsuri imbecile a acestui Guvern care și-a bătut joc de companiile de stat.

Sunt companii românești care nu au putut să participe în procesul de expansiune regională, la licitațiile pentru rețelele de gaz și electricitate din cauza acestei măsuri imbecile a acestui guvern care și-a bătut joc de companiile de stat.

Educația și sănătatea

Nu în ultimul rând, trebuie să remarc lipsa oricărui progres, ba chiar involuția în domenii vitale pentru România, cum ar fi educația și sănătatea. În educație nu numai că nu s-a întâmplat nimic pozitiv dar am asistat la o reîntoarcere la perioada comunistă. Autoritățile locale au fost scoase complet din procesul de decizie asupra instituțiilor de învățământ. Autonomia instituțiilor de învățământ a fost călcată în picioare. A devenit sistemul de plată al salariilor numai pentru a asigura controlul politic de la autoritățile administrațiilor locale către Inspectoratele Școlare. Cadrele didactice deja au simțit pe pielea lor ce înseamnă lucrul acesta pentru că salariile s-au plătit cu întârziere.

Universitățile au fost jefuite și ele, luându-se practic toți banii care s-au acumulat pentru diverse programe de investiții și cercetare, nemaialocându-se resursele financiare necesare acelor universităti performante  care au reușit cu adevărat să adune resurse pentru o dezvoltare a instituțiilor de învățământ superior și, în general,  nu s-a făcut nimic pentru realizarea unor lucruri care sunt fundamentale pentru educația din România, mai ales pentru părinți și mai ales pentru părinții activi. Generalizarea învățământului într-un schimb, generalizarea programului școală după școală, generalizarea programului masă caldă în școli, relansarea învățământului profesional și tehnologic.

La ora actuală, se știe foarte clar că în România există un deficit de mână de lucru grav care poate să afecteze dezvoltarea României pe termen mediu și lung pentru că toate companiile care investesc în România, fie că investesc pentru prima oară, fie că vor să-și dezvolte afacerea, au mari probleme în a găsi mână de lucru calificată.

În aceste condiții, nu numai că Guvernul acesta nu a mișcat un deget pentru a relansa învățământul profesional, ci a făcut tot ce a putut ca să nu asigure nici un fel de adoptare a vreunei măsuri, cum sunt măsurile  propuse de liberali, pentru introducerea sistemului dual pentru relansarea învățământului profesional.

Despre  creșterea salariilor profesorilor, ce să mai vorbim. Această  creștere, va fi în realitate, așa cum am spus,  o creștere care va fi la nivelul ratei  inflației, adică abia va reuși să compenseze creșterea  prețurilor fără să existe o creștere a puterii de cumpărare a veniturilor cadrelor didactice.

  • Singura preocupare a Guvernului a fost să se lupte cu justiția

Nu pot să nu spun câteva cuvinte și despre faptul că, din păcate, se pare că singura preocupare reală a actualei majorități parlamentare  a fost să se răfuiască cu justiția independentă, să caute prin toate mijloacele posibile, în ciuda unei opoziții puternice existente atât în societate cât și la nivelul Uniunii Europene, la nivelul Statelor Unite ale Americii, să facă tot ce pot pentru a subordona politic Justiția și pentru a împiedica Puterea Judecătorească și Parchetele să-și îndeplinească menirea și anume, să îi deferească Justiției pe cei care s-au făcut vinovați de acte de corupție.

  • Măsuri care trebuiau să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018, doar colecție de minciuni

Închei numai printr-o scurtă trecere în revistă a măsurilor care trebuiau  să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, incluse în programul de guvernare și în programul electoral.

1. Creșterea salariilor din sectorul public. Creșterea salariilor în sectorul public, repet, chiar dacă pe hârtie salariile brute vor crește conform programului de guvernare, salariile nete vor scădea în multe cazuri, cum este cazul personalului contractual, chiar și pentru pentru acei angajați, funcționari publici pentru care va crește salariul. Această crștere salarială nu va fi mai mare de 4%. Ceea ce înseamnă că nu va fi vorba de o creștere ci va fi vorba de o indexare cu rata inflației.

2. PSD a promis impozit zero pentru salariile mai mici de două mii de lei pe lună. Evident că nu s-au ținut de cuvânt.

3. Neimpozitarea veniturilor pentru medici, promisiune neonorată, nu mai vorbesc despre promisiunile de creșteri de salarii pe care nici măcar nu vor să și le mai asume astăzi în comunicarea publică .

4. Creșterea pensiilor de la 1 ianuarie 2018. PSD nu s-a ținut de cuvânt să adopte noua Lege a Pensiilor până la data de 1 octombrie, așa cum au promis  și nu numai că nu au crescut pensiile dar nu au făcut nici măcar lucrul pe care ar fi trebuit să-l facă, și anume să respecte Legea Pensiilor. Conform Legii Pensiilor, pensiile, de la 1 ianuarie trebuia sa crească echivalent cu creșterea inflației și cu 50% din creșterea economică, adică o creștere de aproape 8%, cum în toți anii s-a făcut prin rotunjire. În mod normal, fiecare pensionar trebuia să aibă crescut punctul de pensie cu 8%. Deci trebuia să beneficieze de creșterea datorată în conformitate cu prevederile legale. PSD-iști  nu numai că nu au dat Legea Pensiilor, nu numai că nu au venit cu alte creșteri de pensii dar nici măcar nu au respectat legea și nu au asigurat creșterea veniturilor pensionarilor în conformitate cu prevederile legale.

[citeste si]

5. Reducerea contribuțiilor de la 39,25 la 35%. Sigur că, teoretic, s-a făcut dar în realitate nu s-a făcut. De ce? Ca urmare a  transferului contribuțiilor de la angajator la angajat, chiar dacă s-a redus pe hârtie acest procent, el ca sumă absolută reprezintă mai mult. De ce? Pentru că se aplică la un salariu brut mai mare. Pentru a putea menține salariul net în mediul privat sau pentru a  putea face cât de cât o minimă creștere în sectorul public, practic a trebuit să crească salariul brut. Ca atare a crescut cuantumul contribuțiilor și deși s-au redus procentual  aparent, in realitate, cuantumul  ca sumă fizică a acrescut.

6. Eliminarea contribuțiilor sociale pentru activitățile independente, minciună gogonată a PSD-ului

7. Impozit zero pentru dividende. La dividende este absolut scandalos. Deci au promis în programul de guvernare impozit zero pentru dividende. Când au venit la guvernare, impozitul pe dividende era 5%. Nu numai că nu l-au redus la zero  dar au adăugat la dividende contribuțiile de sănătate care reprezintă 10%. Ceea ce înseamnă că aproape au readus impozitul pe dividende la 16%, cât era înainte.

8. Impozit zero pentru terenurile agricole lucrate. Minciună gogonată a PSD-ului, neaplicată care nu se va aplica.

9. Reducerea TVA la 18%, altă poveste cu cocoșul roșu care, evident, a rămas la stadiu de promisiune.

10. În fine, impozit zero pentru autoturismele cu  capacitate de 1600 de centimetrii cubi.

Situația de la transporturi

Panorama guvernării PSD este absolut sinistră pentru că, din păcate, nu numai că nu și-au onorat promisiunile electorale,  dar au venit cu o mulțime de alte stupizenii, cu o mulțime de măsuri profund nocive pentru societate care au generat efecte catastrofale în fiecare domeniu de activitate.

Nici nu vreau să vorbim despre transporturi pentru că ar trebui să chemăm un șcenarist, să scrie o comedie bufă despre transporturi, pentru că personajele care s-au succedat în domeniul transporturilor nu numai că nu au făcut nimic, dar sunt niște habarniști și niște indivizi care nu trăiesc în România Uniunii Europene.

Noi ne-am angajat în a absorbi fonduri europene pentru a pune în practică un Master Plan, care a fost o condiție pentru a putea beneficia de finanțările Uniunii Europene. Cred că atât fostul ministru al transporturilor, cât și acest ministru care a stat cât a stat la transporturi, mă refer la Cuc și la Stroe, habar nu au de acest Master Plan pentru că au făcut orice altceva decât să acționeze pentru implementarea acestui MasterPlan.

În acest Master Plan este inclusă finalizarea primului tronson din autostrada Târgu- Mureș  -  Iași, a tronsonului Ungheni, Iași, Târgu Neamț, în perioada 2016- 2020. Nici măcar nu este  finalizat studiul de fezabilitate și la acest obiectiv de investiții, în bugetul de stat al României sunt zero lei.

De asemenea, periada 2016- 2020, de data asta eligibil fiind, cu finanțare europeană , practic tronsonul de autostradă Sibiu – Pitești este numai pe hârtie. Sunt trei tronsoane de autostradă la care, nici la ora actuală nu sunt aprobați indicatorii tehnico-economici, ce să mai vorbim de pornirea licitației pentru proiectare și penru execuție. Au scos la licitație, așa, în dorul leli, dar veți vedea că nu se vor finaliza licitațiile, capetele acestui tronson, care oricum nu folosesc nimănui. Dacă nu realizezi toate cele cinci tronsoane în paralel, simultan, înseamnă că nu finalizezi Coridorul patru pan-european.

Poveștile din programul pe transporturi sunt pur și simplu science fiction, nu numai că nu s-a făcut nimic, dar nu se va face nimic concret până la finalul mandatului.

Închei prin a vă spune că ar fi o nesimțire din partea oricărui PSD-ist care a fost ministru în guvernele anterioare, să mai spere să mai fie desemnat ministru și în noul guvern. Această Carte Neagră demonstrează cu claritate faptul că nu au ce să caute în fruntea acelor ministere, faptul că dacă tot ei vor fi, nu se va întâmpla absolut nimic și că rezultatele vor fi la fel de proaste ca și până acum", a spus Ludovic Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel