Lukașenko a mutat o treime din armata Belarusului la granița cu Ucraina

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Aleksandr Lukaşenko afirmă că aproape o treime din forţele armate belaruse sunt desfăşurate la frontiera cu Ucraina.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat duminica aceasta că Ucraina are staţionaţi peste 120.000 de soldaţi la frontiera ei cu Belarus şi din acest motiv Minskul a desfăşurat aproape o treime din forţele sale armate de-a lungul întregii frontiere, informează agenţia de presă Belta, preluată de Reuters și Agerpres.

Lukaşenko nu a precizat câţi soldaţi belaruşi sunt desfăşuraţi la frontiera cu Ucraina.

Armata profesionistă belarusă numără circa 48.000 de soldaţi şi circa 12.000 de grăniceri.

"Dată fiind politica lor agresivă, noi am introdus şi am plasat în anumite puncte - în caz de război, acestea vor trebui apărate - militari ai noştri de-a lungul întregii frontiere", a declarat Lukaşenko într-un interviu pentru televiziunea rusă de stat, citat de Belta.

Kievul nu a răspuns deocamdată la solicitarea agenţiei Reuters pentru un comentariu pe subiect. Sâmbătă, Kievul a declarat că nu sunt semne că forţele belaruse ar fi comasate la frontier

Aleksandr Lukaşenko, un aliat fidel al preşedintelui rus Vladimir Putin, a făcut aceste declaraţii în contextul incursiunii ucrainene pe teritoriul rus, care a început pe 6 august, când mii de soldaţi ai Kievului au străpuns frontiera vestică a Rusiei, în cea mai mare provocare la adresa conducerii armatei lui Putin.

Ministrul belarus al apărării Viktor Hrenin a declarat vineri că există o mare probabilitate a unei provocări armate din partea Ucrainei vecine la adresa Republicii Belarus şi că situaţia de la frontiera comună între cele două state "rămâne tensionată".

Lukaşenko a mai spus că frontiera belaruso-ucraineană este minată "mai mult ca niciodată" şi că trupele ucrainene vor suferi pierderi uriaşe dacă vor încerca să o treacă.

Rusia neagă discuțiile cu Kievul asupra atacurilor civile

Rusia a negat că au avut loc discuții cu Kievul privind oprirea atacurilor asupra țintelor energetice înainte de ofensiva Ucrainei la Kursk, scrie Sky News.

Washington Post a raportat ieri că incursiunea a deraiat discuțiile indirecte privind infrastructura civilă. Acordul ar fi echivalat cu o încetare parțială a focului, a mai precizat Washington Post.

Dar purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a respins raportul: „Nimeni nu a întrerupt nimic pentru că nu a fost nimic de întrerupt.

„Nu au existat negocieri directe sau indirecte între Rusia și regimul de la Kiev cu privire la siguranța infrastructurii critice civile”.

Guvernul Ucrainei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii a Reuters.

Între timp, forțele aeriene ucrainene spun că au atacat un al doilea pod în regiunea Kursk din Rusia.

Filmări postate pe canalul Telegram al unui comandant arată un atac asupra unui pod din Zvannoe, Kursk, peste râul Seym.

Atacul a avut loc pe același râu unde un alt pod a fost distrus la începutul acestei săptămâni.

Se crede că distrugerea infrastructurii din zonă de către Ucraina este o încercare de a împiedica liniile de aprovizionare sau întăririle rusești.

Comandantul forțelor aeriene, generalul locotenent Mykola Oleshchuk a scris: "Minus încă un pod! Aviația forțelor aeriene continuă să priveze inamicul de capacitățile sale logistice cu lovituri aeriene precise, ceea ce afectează în mod semnificativ cursul ostilităților".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel