IRL susține că Alexander Lukașenko ar putea renunța în curând la puterea din Belarus.
IRL susține că există indicii care arată că Alexander Lukașenko ar putea renunța la funcția de președinte al țării și că deja se pregătește pentru o tranziție de putere în Belarus. Potrivit sursei citate, acesta ar urmări de fapt un transfer de putere controlat și autogestionat, cu garanții ale imunității sale. Tocmai prin aceste lucruri ar putea fi explicate și ultimele declarații făcute de Lukașenko, inițiativele de menținere a păcii și reticența sa de a deschide un front în Ucraina, susțin experții.
"Credem că există o mare probabilitate ca Lukașenko să fie condus de teama de a pierde puterea, fie din cauza acțiunilor rusești, fie din cauza perspectivei de a fi atras într-un război care ar duce la pierderi semnificative pentru Minsk. Pregătirea pentru o tranziție ar putea fi influențată și de sănătatea lui Lukașenko, deși amenințarea de la Moscova pare să fie factorul determinant în acest proces.
În acest scenariu, Minsk ar putea încerca să inițieze un dialog cu anumite țări occidentale în următoarele luni, cu scopul de a normaliza relațiile și de a obține aprobarea pentru un potențial succesor. În ciuda unor declarații agresive, Lukașenko se opune probabil războiului împotriva Ucrainei, înțelegând că o înfrângere ucraineană ar duce la creșterea integrării ruse a Belarusului într-un singur stat. Acest lucru ar avea ca rezultat înlăturarea lui de la putere și ascensiunea forțelor de securitate loiale Kremlinului.
Pentru Lukașenko, sfârșitul războiului din Ucraina în condițiile Rusiei este un rezultat nedorit, deoarece ar putea duce la o desfășurare semnificativă a trupelor ruse pe teritoriul belarus, de fapt, o anexare blândă. Acest lucru ar permite Moscovei să stabilească o așa-numită zonă de securitate la granița de est a NATO și să exercite presiuni politico-militare asupra Poloniei și Lituaniei în contextul enclavei Kaliningrad. Au existat semne anterioare ale eforturilor Kremlinului de a-l îndepărta pe Lukașenko de la putere în Belarus. În evaluarea noastră, planul lui Lukașenko de a păstra puterea printr-o tranziție nu este probabil favorizat de Nikolai Patrușev.
Prin urmare, Lukașenko pariază pe victoria așa-numitului „partid al păcii” din Rusia, care include figuri precum Chemezov, Kostin, Gref și frații Kovalchuk, în speranța de a păstra suveranitatea condiționată a Belarusului și de a asigura o succesiune controlată a puterii", scrie Robert Lansing Institute.
Precizăm că Alexander Lukașenko este din 20 iulie 1994 președintele Belarusului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News