Lukașenko confirmă că Prigojin, șeful Wagner, se află la Belarus. "Îi vom ajuta. Desigur, pe cheltuiala lor"

Foto: Captură video Youtube DW
Foto: Captură video Youtube DW

Alexandr Lukașenko confirmă că Evgheni Prigojin, șeful Wagner, se află Belarus.

Președintele belarus Alexandr Lukașenko a confirmat faptul că liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, se află în Belarus.

"Da, într-adevăr, el se află astăzi în Belarus", a spus Lukașenko, citat de agenția de stat BelTA, scrie Interfax. "Așa cum am promis, dacă vor să stea la noi pentru un timp și așa mai departe, îi vom ajuta. Desigur, pe cheltuiala lor (Wagner n.r.)", a spus președintele Belarusului.

Conducerea Ministerului Apărării din Belarus este interesată de experiența luptătorilor Wagner, a mai afirmat acesta.

"Dar, după cum spune Khrenin (ministrul Apărării din Belarus - n.r): "nu aș răni o astfel de unitate din armată". Sunt de acord. Vorbește cu ei", a spus președintele Belarusului.

Lukașenko, despre taberele pentru wagneriți

Totodată, acesta a negat informațiile despre construirea taberelor pentru wagneriți, spunând că, dacă va fi nevoie, aceștia vor fi ajutați cu cazare.

"Nu construim încă nicio tabără. Dar dacă vor ei (din câte am înțeles, se uită la teritorii separate), le vom amplasa. Înființați corturi, vă rog. Dar deocamdată sunt la Luhansk în taberele lor. Și cum mi-a spus Prigojin ieri la telefon, cineva va semna un contract cu Ministerul Apărării, cu Șoigu", a spus Lukașenko.

"Le-am oferit una dintre părțile abandonate. Există un gard, totul este acolo. Montați corturi. Vom ajuta în orice fel putem. Până vor decide ce vor face", a spus Lukașenko.

Președintele belarus a mai spus că nu vor exista puncte de recrutare pentru Wagner în Belarus.

"Dacă cineva ar fi vrut să slujească la Wagner... Apropo, există unul acolo. Dima, unul dintre liderii lui Wagner, un belarus de-al nostru, fost militar. Excelent, spune că slujește. Nu putem să-l legăm", a remarcat Lukashenko.

"Prin urmare, nu trebuie să deschidem niciun punct de recrutare Wagner. Cred că nu va exista niciodată. În acest moment, cred că nu trebuie să deschidem niciun punct și ei nu vor. Și oricine vrea să servească acolo, ei găsesc o cale acolo", a spus președintele Belarusului.

Situația cu Wagner


În perioada 23-24 iunie, în Rusia au avut loc evenimente cu participarea PMC "Wagner", care au fost calificate de agențiile de aplicare a legii din Federația Rusă drept o încercare de rebeliune armată.

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat pe 24 iunie că, în urma negocierilor lui Lukașenko cu șeful Wagner, care au fost convenite cu președintele rus Vladimir Putin, s-a decis, de asemenea, că dosarul penal împotriva lui Prigojin va fi închis, iar șeful Wagner va merge în Belarus.

Pe 26 iunie, Putin a vorbit despre promisiunea lui că luptătorii Wagner care nu vor să servească în baza unui contract în Ministerul rus al Apărării vor putea pleca în Belarus. "Cine dorește poate merge în Belarus. Promisiunea pe care am făcut-o va fi îndeplinită. Repet, alegerea depinde de fiecare dintre voi, dar sunt sigur că va fi alegerea soldaților ruși care și-au dat seama de tragica lor greșeală", a spus el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel