Lukașenko i-a spus lui Putin că este "enervat" de politica Lituaniei și Poloniei

Lukașenko i-a spus lui Putin că este „enervat” de politica Lituaniei și Poloniei / Foto: Kremlin.ru
Lukașenko i-a spus lui Putin că este „enervat” de politica Lituaniei și Poloniei / Foto: Kremlin.ru

Alexandr Lukașenko i-a spus lui Vladimir Putin că este "enervat" de politica Lituaniei și Poloniei.

Președintele belarus Alexandr Lukașenko, în timpul unei întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin la Sankt Petersburg, sâmbătă, a declarat că este "puternic enervat" de politicile urmate de vecinii Belarusului, Polonia și Lituania.

"Suntem foarte stresați de situație și de politica urmată de vecinii noștri. Știți, în general, aceasta este conducerea Poloniei și a Lituaniei", i-a spus Lukșenko lui Putin, scrie Interfax.

El a numit politica urmată de Polonia și Lituania "politica confruntării", "dezgustătoare" și "agresivă".

„Sunt destui, mai ales în Ucraina”, a adăugat Lukașenko.

Lukașenko, acuzații la adresa Lituaniei: Declarație de război



Președintele belarus a mai acuzat că pe spatele liderilor Poloniei și Lituaniei, cineva stă în picioare și îi împinge să recurgă la anumite politici. "Nu știu de ce au nevoie de această confruntare, dar este clar că stau la spate, împingându-i.", a mai afirmat Lukashenko.

Președintele Belarusului a comparat, de asemenea, acțiunile Lituaniei de a izola Kaliningradul cu o "declarație de război".

"Recent, a existat un flux tot mai mare de informații despre planul lor de a opri tranzitul din Rusia prin Belarus către Kaliningrad. Acest lucru este asemănător cu declararea unui fel de război. Acest lucru este inacceptabil în lumea modernă", a spus Luka;enko

Din 18 iunie, Lituania a început treptat să excludă mărfurile din pachetul de sancțiuni UE din tranzitul mărfurilor către Kaliningrad, ceea ce a dus la o agravare a relațiilor dintre Vilnius și Moscova. Rusia și-a anunțat disponibilitatea de a impune sancțiuni drept răspuns împotriva Lituaniei.

Putin îi face cadou lui Lukașenko sistemele de rachete Iskander-M. "Pot folosi atât rachete balistice, cât și de croazieră"

În cadrul aceleiași întâlniri, președintele rus Vladimir Putin a anunțat decizia de a oferi sistemele de rachete Iskander-M Belarusului, scrie Interfax.

"După cum am convenit, ați ridicat această întrebare, am luat o decizie. În următoarele câteva luni, vom transfera în Belarus sistemele de rachete tactice Iskander-M, care pot folosi atât rachete balistice, cât și de croazieră și ambele în ambele versiuni convenționale și nucleare.", a spus el la o întâlnire cu omologul său din Belarus, Alexandr Lukașenko, sâmbătă, la Sankt Petersburg.

Putin "s-a oferit să le instruiască miniștrilor apărării și șefilor de stat major să elaboreze toate detaliile legate de această muncă comună".

OTRK "Iskander-M" a fost dezvoltat în Biroul de Proiectareș;i Inginerie Mecanică Kolomna, care deține "Complexe de înaltă precizie". În versiunea pentru armata rusă, complexul include două tipuri de rachete: balistice și de croazieră.

Raza de zbor a rachetelor complexului Iskander-M a fost numită oficial până la 500 km. S-a raportat că rachetele sistemului pot transporta un focos nuclear. Complexul este în serviciul brigăzilor de rachete ale Forțelor Terestre Ruse. "Iskander-M" a înlocuit Tochka-U OTRK.

La 2 august 2019, Statele Unite au încetat oficial participarea la Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF). Înainte de aceasta, Statele Unite au acuzat Rusia de încălcarea tratatului. Washingtonul a avut plângeri cu privire la raza de acțiune a rachetei de croazieră rusești 9M729 a complexului Iskander-M. Moscova a susținut că raza de acțiune a rachetelor Iskander-M nu a încălcat Tratatul INF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel