Aleksandr Lukașenko, liderul din Belarus, a lansat noi acuzații împotriva Occidentului.
Occidentul este enervat de realizările Belarusului, ceea ce îl face să ia măsuri inadecvate împotriva Minskului, a declarat marți președintele belarus Alexander Lukașenko, la o întâlnire cu membrii Academiei Naționale de Științe.
"Din punct de vedere istoric, rivalii noștri - în primul rând, cei geopolitici - nu sunt mulțumiți de realizările noastre. Succesele noastre au enervat întotdeauna așa-zisul Occident colectiv, făcându-l să ia măsuri inadecvate față de Belarus", a subliniat șeful statului.
Lukașenko a menționat că pandemia de coronavirus complică în prezent situația, la fel ca „noua rundă de șantaj economic și politic și isteria militară care se desfășoară la granițele Belarusului”.
"Astăzi, putem vedea ce schimbări globale au loc în domeniile informațional și tehnic. Cunoștințele și tehnologiile se modernizează rapid. Cel care pierde cursa riscă să piardă totul, inclusiv țara sa", a subliniat președintele belarus. Acesta este motivul pentru care, în cuvintele sale, Minsk nu are altă opțiune decât „să fie printre lideri”.
„Nu este doar o chestiune de ambiție științifică, ci este despre a ne păstra statalitatea și națiunea belarusă. Dacă nu reușim să obținem unul dintre primele locuri, dacă nu reușim să ținem pasul în cursă și să ne oprim, vom cădea și vom cădea. fi călcat în picioare”, a subliniat Lukașenko, adresându-se membrilor Academiei de Științe, scrie TASS.
Fiona Hill, fosta directoare pentru Europa şi Rusia în Consiliul Naţional de Securitate al SUA, spune că americanii știau că Putin se va înfige în Ucraina.
„Știam că asta se va întâmpla. Vladimir Putin i-a spus președintelui american: George, trebuie să înțelegi că Ucraina nici măcar nu este o țară. O parte din teritoriul său se află în Europa de Est și cea mai mare parte ne-a fost dată nouă. Acestea au fost remarcile lui Vladimir Putin al Rusiei către președintele George Bush la București, la summit-ul NATO din aprilie 2008. Putin era furios, pentru că NATO tocmai anunțase că Ucraina și Georgia se vor alătura Alianței Nord Atlantice”, precizează Fiona Hill în New York Times.
La București, Putin i-a transmis lui Bush că Rusia va considera o provocare invitația pe carea NATO a acordat-o Ucrainei și Georgiei. Pe cale de consecință, Vladimir Putin a intervenit în Georgia în următoarele luni.
„Putin gândește pe termen lung, strategic și știe să se impună în jocul tactic. Are Statele Unite exact acolo unde vrea, iar Statele Unite ar trebui să genereze un front unit cu aliații săi. În prezent, scopul lui Putin este mai mare decât închiderea „ușii deschise” a NATO către Ucraina și ocuparea mai multor teritorii. Acesta vrea să evacueze Statele Unite din Europa. Putin are o obsesie personală pentru istorie și aniversări și vrea să ofere SUA aceeași senzație pe care Rusia a avut-o în anii 90 (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu