Lukașenko va candida la alegerile prezidențiale din 2025. Reacție la criticile SUA: "Ne descurcăm!"

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Liderul belarus Alexander Lukașenko a declarat că va candida din nou la președinție în 2025.

Lukașenko a făcut aceste comentarii după ce a votat în cadrul alegerilor parlamentare și ale consiliilor locale, denunțate de Statele Unite ca fiind o farsă. Înaltul oficial electoral al fostului stat sovietic a respins criticile și a spus Washingtonului să-și vadă de treburile sale.

BelTA a precizat că Lukașenko, care se află la putere din 1994, a declarat jurnaliștilor: "Spuneți-le (opoziției exilate) că voi candida. Nimeni, niciun președinte responsabil nu și-ar abandona poporul care l-a urmat în luptă", scrie agenția de știri de stat belarusă BelTA, citată de Reuters.

Lukașenko, în vârstă de 69 de ani, este unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin și a permis Kremlinului să folosească teritoriul țării sale pentru a lansa invazia la scară largă a Ucrainei în 2022.

"Mai avem un an până la alegerile prezidențiale. Multe lucruri se pot schimba", a spus el ca răspuns la o întrebare suplimentară, a relatat BelTA.

"În mod natural, eu și noi toți, societatea, vom reacționa la schimbările care vor avea loc în societatea noastră și la situația în care ne vom apropia de alegerile de peste un an", a spus Lukașenko.

"Alegerile s-au desfășurat într-un climat de teamă"

Departamentul de Stat al SUA a condamnat ceea ce a numit alegerile "false" organizate duminică în Belarus.

"Alegerile s-au desfășurat într-un climat de teamă în care niciun proces electoral nu poate fi numit democratic", a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului, Matthew Miller, într-un comunicat.

Președintele Comisiei Electorale Centrale din Belarus, în comentarii citate de BelTA, a declarat că nu este de competența Statelor Unite să comenteze alegerile.

"Noi nu denunțăm alegerile lor. Nu facem declarații, chiar dacă au existat o mulțime de semne de întrebare, chiar și la ultimele lor alegeri prezidențiale", a declarat Igor Karpenko, citat.

"Ei lucrează conform principiului că noi suntem mai mari și, prin urmare, putem spune tuturor ce să facă. Cred că ne putem descurca destul de bine să desfășurăm alegerile în propria noastră țară", a mai spus Karpenko.

"În Belarus, un președinte nu este un țar"

Oficialii comisiei electorale au declarat că prezența la vot a fost de puțin sub 73% la jumătatea serii. Realegerea lui Lukașenko pentru un al șaselea mandat în 2020 a declanșat proteste fără precedent din partea opozanților, care au acuzat manipulări masive ale votului. Putin i-a oferit sprijin lui Lukașenko, iar demonstrațiile s-au stins după rețineri ale protestatarilor de către poliție.

Lukașenko a declarat reporterilor că rolul parlamentului va fi consolidat în țara sa.

"Oamenii încep să înțeleagă că în Belarus, de exemplu, un președinte nu este un țar sau un zeu. Este o muncă foarte grea", a declarat acesta, citat de BelTA. "Rolul parlamentului va fi extins, în fiecare lună, în fiecare an".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel