Lumea computerelor cuantice. Tot ce trebuie să știi despre viitor

Lumea tehnicilor de calcul cuantice este presărată de curse umăr la umăr.

Lumea tehnicilor de calcul cuantice este presărată de curse umăr la umăr, conform Cnet. Peste tot pe glob, giganții tehnologici își construiesc propriile mașinării și încearcă să le ofere cât mai rapid oamenilor sub forma serviciilor de procesare în cloud.

În competiție se află: IBM, Google, Microsoft, Intel, Amazon, IonQ, Quantum Circuits, Rigetti Computing și, cel mai recent, Honeywell. Toate aceste companii uriașe se întrec pentru a-și arăta abilitățile în cursa pentru rezolvarea celor mai complexe probleme de calcul.

Câștigătorul ia tot, ca IBM și Apple la timpul lor

Dacă unul dintre jucători o ia înaintea celorlalți, va putea profita ca IBM cu computerele personale sau ca Apple cu telefoanele inteligente. Computerele cuantice nu vor mânca pâinea computerelor convenționale, dar ar oferi descoperiri imposibile pentru ceea ce numim în prezent PC. Pe scurt, acestea pot dezvolta noi materiale, pot scădea traficul din orașe sau pot ajuta camioanele să transporte pachete mult mai eficient.

Firma de analiză Tractica se așteaptă ca cheltuielile pe computerele cuantice să crească de la 260 milioane dolari în 2020 la 9,1 miliarde dolari până la finalul deceniului.

Cine este în frunte? Nimeni

Așadar, cine este cu un picior înainte? „Depinde de săptămână sau de lună", a răspuns un arhitect tehnologic de la firma de consultanță Accenture, Dan Garrison. El explică faptul că jucătorii din lumea computerelor cuantice sunt umăr la umăr.

Companiile care cercetează tehnologia cuantică s-au înhămat într-o aventură multianuală pentru a crește calculele de qubiți (sau un bit cuantic), elementul de bază al procesării cuantice, și pentru a descrește rata erorilor care limitează astăzi sofisticarea acestor tehnici de calcul.

Cum funcționează

În timp ce computerele convenționale stochează informațiile ca biți care pot fi fie 0, fie 1, qubiții pot stoca informații mult mai complexe care combină și 0 și 1. Acest principiu de design permite computerelor să găsească mai multe posibile soluții unei probleme computaționale simultan.

Însă, computerele cuantice sunt extrem de scumpe și dificil de construit și întreținut. Chiar și eforturile celor mai mari companii au rezultat în construirea a câteva mașinării după ani de muncă, iar acestea sunt folosite doar cu ajutor unor cercetători extrem de talentați. Cel puțin în viitorul apropiat, putem să le accesăm într-un serviciu de calcul prin cloud.

Care sunt beneficiile computerelor cuantice?

În momentul de față, beneficiile sunt destul de teoretice, însă Google speră că va putea oferi un serviciu performant celor care au nevoie de numere cu adevărat, o parte cheie a criptării ce ne menține sigure tranzacțiile și mesajele.

Cu cât natura algoritmilor și expertiza se dezvoltă, apărătorii computerelor cuantice sunt nerăbdători să abordeze provocări mult mai complicate decât ce pot procesa computerele clasice.

„Folosim cuantica pentru a rezolva probleme foarte importante din chimie, știința materialelor, serviciilor financiare", a transmis șefa diviziei de aplicații cuantice din cadrul IBM, Jeannette Garcia.

Simulările cuantice din domeniul chimiei sunt destul de interesante, fiindcă simularea structurilor atomice de dimensiune cuantică sunt imposibile în afară de molecule simple, iar evoluțiile din acest domeniu pot duce la îngrășământ mai ieftin, baterii mai bune și panouri solare mai performante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel