Celebra catedrală Sfânta Sofia din Istanbul, numită în versiunea greacă-bizantină Hagia Sofia, ar putea redeveni moschee, așa cum a activat, la porunca sultanului Mahomed, după căderea Constantinopolului până în 1935, când a devenit muzeu. O astfel de decizie ar avea drept efect pentru lumea creștină pierderea unuia dintre dintre cele mai importante simboluri, care a reprezentat timp de aproape un mileniu centrul vieții religioase a Imperiului Roman de Răsărit.
Considerată de unii autori drept cea de a opta minune a lumii antice târzii, Hagia Sofia, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO la sfârșitul anilor 1980, ar putea redeveni moschee, dacă autoritățile turce vor da curs unei solicitări deja primite în acest sens, scrie Vocea Rusiei.
În cazul în care cererea va fi admisă, lumea creștină riscă să pierdă acest lăcaș impresionant și venerabil al creștinismului ortodox, iar, potrivit unor experți, în Turcia se va putea vorbi despre re-islamizarea societăţii şi începerea persecuţiei împotriva creştinilor, mai ales că Hagia Sofia nu ar fi singura biserică creștină din Istanbul transformată într-un centru religios important al Islamului.
Deja, bisericile Sfânta Sofia din Niceea bizantină (în prezent Iznik) şi Trabzon, care până de curând, la fel ca şi Hagia Sofia din Istanbul, au fost muzee, au fost transformate în moschei, iar, în curând, în cel mai vechi monument al arhitecturii bizantine din Turcia – Mănăstirea ortodoxă Studion, vor răsuna rugăciuni islamice.
Expertul rus Stanislav Tarasov consideră periculoasă această tendință: „Actualul Guvern mizează pe consolidarea factorului islamic nu doar în interior, ci şi pe plan extern. Deşi islamul în Turcia poartă un caracter moderat în comparaţie cu grupările radicale ce luptă în Siria şi care au venit la putere, iar apoi au fost răsturnate în Egipt. Însă, dacă se vor accentua tendinţele radicale, atunci ne vom confrunta în curând cu un conflict al civilizaţiilor şi o persecuţie împotriva creştinilor şi pe teritoriul turc”.
În contextul în care autorităţile turce elaborează o nouă Constituţie, iar unul dintre articolele principale se referă la recunoaşterea oficială a drepturilor minorităţilor naţionale, experţii sunt de părere că prezenţa sau absenţa anume a acestui articol din Legea fundamentală va determina în mare parte viitorul religios al ţării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News