"Lumea e mai bolnavă spiritual decât fizic". Dorel Vișan, semnal de alarmă: "Oamenii se omoară între ei din cauza credințelor religioase"

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Actorul Dorel Vișan trage un semnal de alarmă vizavi de modul în care lumea s-a transformat.

"Lumea, după credința mea, e mai bolnavă spiritual decât fizic sau anatomic. A intrat, acum două secole, un personaj al lui Dostoievski, care are un vis - Raskolnikov. E cunoscut visul lui Raskolnikov: în lume a intrat o boală mintală. Au înnebunit oamenii și se omoară între ei din cauza credințelor religioase. Problema asta a preluat-o Blaga, după un secol și jumătate, într-o poezie a lui: "Intrat-a o boală în lume, fără obraz, fără nume. Nu știu, ființă e sau numai duh e? Nu are nimenea glas să o descânte. Bolnav e omul, bolnavă piatra, se stinge pomul, se surpă vatra.” Eh, aici e problema, și în special la noi, la români. Eu mereu atac această problemă în discuțiile mele", spune Dorel Vișan, în podcastul Avangarda.

"Cauza e progresul, civilizația. Și credința a făcut greșeli enorme"

"Cauza e progresul, civilizația. E paradoxal! Ce se întâmplă... A fost o vreme când știința mergea mână în mână cu credința. Și, atunci, descoperirile științifice erau obligate să treacă printr-un filtru moral. Religia impunea ca descoperirea să folosească ori lui Dumnezeu, ori omului. Dacă nu folosea niciuneia dintre ăștia doi, ea nu se punea în practică.

Pe urmă și credința a făcut greșeli enorme - în perioada Inchiziției și nu numai. A omorât, de fapt, știința... Aseară, citeam un eseu al lui Octavian Paler - "Scrisoarea imaginară a lui Giordano Bruno". Domnule, ideea era că Giordano spune: "Domnilor, nu vreau să mă explic, pentru că nu mă puteți înțelege. Din cauza asta veți rămâne singuri. Și sentimentul meu față de voi este mila. Mi-e milă de voi. Mi-e milă de voi!” Așa încheie, zice: "Aprindeți rugul!”, mai spune actorul.

Vezi și:  "Nenorociților, voi mă boicotați". Dorel Vișan, episod inedit cu regizorul Lucian Pintilie: "El avea niște exagerări"

Cum scapi de răceală. Secretul actorului Dorel Vișan: "Primesc telefoane și din America. Desfundăm nasul instantaneu" (VIDEO)

Youtube video image

Dorel Vișan, la Avangarda

Nu a păstrat niciodată în viața sa oamenii care nu l-au iubit: senin, a spus că "nu are rost”. A preferat, în schimb, să îi iubească pe toți cei care, la rândul lor, au în suflet un sâmbure de credință și dragostea pentru adevăr. Și-a ghidat viața după patru sfaturi fundamentale - două, primite de la părinți, celelalte, de la Maica Benedicta și Dan Hăulică. De la el a înțeles că "secretul vorbitului frumos este cunoașterea ca să învârți cuvintele”, dar de la Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta a aflat că a fi recunoscut ca om cultură e o noblețe care obligă.

Prin urmare, Dorel Vișan și-a antrenat mintea și a educat, la rândul său, generații, sub semnul devizei că un actor nu imită, ci reconstituie destine. Dacă i-a fost simplu sau nu, aflăm dintr-un nou episod al podcastului "Avangarda, cu Ionuț Vulpescu”, o întâlnire care cu siguranță va bucura publicul, de vreme ce episodul cu Dorel Vișan din sezonul anterior a atins un număr record de vizualizări. De această dată, dialogul dintre celebrul actor și fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, scoate la iveală detalii personale din viața lui Dorel Vișan, după o excursie inițiatică în Tibet și câteva convorbiri cu unul dintre asistenții lui Dalai-Lama.

De atunci, Dorel Vișan e convins că mintea îmbolnăvește trupul, dar că tot ei îi revine capacitatea de a-l vindeca. Exerciții de meditație și rețete naturiste de ameliorare a unor afecțiuni ne parvin de la Dorel Vișan, dezvăluite printre povești picante de viață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel