Lumea Justiției: Emil Boc ar putea fi cercetat de DIICOT

Publicația

Procurorul Gheorghe Spaiuc, de la Structura centrală a DIICOT, continuă ancheta și a schimbat recent încadrarea juridică pentru lotul Ioan Niculae – Adriean Videanu, din învinuirile de "complot" și "subminarea economiei naționale", în invinuirile de "abuz în serviciu" și "constituire de grup infracțional organizat".

Premierul Boc, semnatar al Memorandumurilor

Memorandumurile din 2009 și 2010 - prin care firma InterAgro a primit facilități la achiziția de gaze naturale – au fost semnate de fostul premier Emil Boc și de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu. Lumea Justiției mai scrie că actualul primar al orașului Cluj-Napoca ar fi fost ocolit de DIICOT până în prezent, datorită probabil a influenței pe care o are Palatul Cotroceni, care decide numirile la vârful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Împotriva lui Emil Boc nu a fost solicitat aviz de urmărire penală până acum. Potrivit unor surse citate de Lumea Justiției, există informații conform cărora DIICOT ar lua în calcul solicitarea unui astfel de aviz și pentru Emil Boc, așa cum s-a procedat în cazul foștilor miniștri Adrian Videanu și Varujan Vosganian (pentru care avizul nu a fost dat însă de Parlament). Ipoteza este întărită de faptul că infracțiunea de abuz în serviciu, sub care Videanu a fost pus sub acuzare, prin schimbarea încadrării juridice, în concordanță cu Noul Cod Penal, nu putea fi comisă de către fostul ministru al Economiei decât în concurs cu fostul premier Emil Boc, care a aprobat cele două Memorandumuri din 2009 și 2010, inițiate de Videanu.

Motivația pentru noile încadrări juridice: "InterAgro avea datorii uriașe către Romgaz"

Potrivit proceselor verbale de aducere la cunoștință a noilor acuzații, în dosarul nr. 146/D/P/2010, respectiv cele de "abuz în serviciu" și "constituire de grup infracțional organizat" din Noul Cod Penal, se reține că suspecții, zeci la număr "au susținut acțiunile grupului infracțional coordonat de Ioan Niculae, promovând pentru semnare și susținere în guvern de către ministrul economiei Videanu Adriean a Memorandumurilor și actelor normative prin care s-a aprobat continuarea politicii de acordare de către SN Romgaz SA de reduceri la prețuri de valorificare a gazelor naturale din producția internă, acordând posibilitatea încheierii unor contracte de livrare gaze naturale pentru INTERAGRO SA, în condițiile înregistrării de către această societate a unor datorii uriașe către SN Romgaz SA, creîndu-se astfel o pagubă însemnată patrimoniului SN Romgaz SA, prin aceste acțiuni concurând la crearea prejudiciului final... în perioada 2005 – 2010, SN Romgaz SA a livrat către INTERAGRO SA gaze naturale din producția proprie în valoare de circa 1,5 miliarde lei, respectiv circa 500 milioane USD, din care... circa 92.000.000 USD reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate fără respectarea condițiilor AGA, CA ori stipulate prin contractele comerciale încheiate”.

Vezi și: De Ce sunt procurorii DIICOT îndreptățiți în dosarul Videanu – Vosganian: Cum au fost păgubiți românii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel