Lumea se confruntă cu o nouă criză: criza nisipului pentru construcții

Foto Ilustrativ/Pexels Mali Maeder
Foto Ilustrativ/Pexels Mali Maeder

O creștere rapidă a cererii de nisip provoacă penurie în întreaga lume. Nisipul este esențial în lumea construcțiilor, folosit pentru a face beton, sticlă și alte materiale de construcție vitale, iar cererea va crește cu 45% în următoarele patru decenii, potrivit unui nou studiu.

Universitatea Leiden din Olanda a calculat că utilizarea nisipului în industria construcțiilor va crește de la 3,2 miliarde de tone pe an în 2020 la 4,6 miliarde de tone până în 2060 - în special în Africa și Asia. Acest lucru se datorează creșterii populației și economice estimate, precum și unui număr tot mai mare de clădiri realizate din beton și sticlă. Dar consumul necontrolat riscă să ducă la daune mediului și lipsuri globale.

O mare parte din nisipul lumii nu poate fi folosit în construcții

Nisipul deșertului este prea neted pentru a fi folosit ca liant pentru beton, iar nisipul de mare are un nivel prea mare de clorură pentru majoritatea scopurilor de construcție.

Deci, cea mai mare parte a nisipului folosit pentru construcții este extras din râuri, lacuri și țărmuri - regiuni cu impact ridicat asupra mediului și asupra omului.

Exploatarea nisipului de pe râul Pearl (Zhujiang) din China a scăzut deja pânzele freatice. Pânzele freatice sunt secțiunile subterane dintre suprafața solului și zona în care se află pânza freatică. Acest lucru a îngreunat extragerea apei potabile pentru localnici și a deteriorat podurile și terasamentele.

Și pentru a înrăutăți lucrurile, pirații de nisip sunt în creștere

Cine sunt pirații de nisip?

Bandele organizate care exploatează industria nisipului pentru construcții au început să apară în întreaga lume. Zeci de insule au dispărut în Indonezia ca urmare a exploatării nisipului.

Și acest lucru are efecte devastatoare asupra mediului local.

”Supraexploatarea nisipului a determinat, în mod obișnuit, distrugerea ecosistemelor, eroziunea țărmului, pierderea biodiversității și pierderea alimentelor”, spune autorul principal al studiului, Xiaoyang Zhong.

”Consecințele sociale pot include o rezistență redusă la dezastre și o creștere a corupției și a criminalității.” continuă acesta.

Exploatarea ilegală a nisipului a fost raportată în peste 70 de țări, implicând adesea bande foarte organizate. Ea amenință mijloacele de trai a sute de milioane de oameni care trăiesc de-a lungul râurilor și câmpiilor inundabile ale lumii, din Cambodgia până în California, Orientul Mijlociu și China.

Există alternative pe care le-am putea folosi în loc de nisip?

Autorul principal al cercetării și profesor asistent de schimbări de mediu, Paul Behrens, spune că ”cooperarea internațională în extracția nisipului, reciclarea materialelor și tehnologiile de construcție este esențială”.

”Va fi nevoie de o mai bună guvernare și planificare pentru a se asigura că generațiile viitoare vor avea suficiente resurse de nisip.” a continuat Paul Behrens. 

Alte măsuri de combatere a crizei nisipului induc prelungirea duratei de viață a clădirilor, reutilizarea betonului, crearea de proiecte de clădiri mai ușoare sau utilizarea materialelor alternative, cum ar fi cadrele din lemn, potrivit Zhong, potrivit Euronews.

Autorii studiului solicită UNEP și Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) să instituie și să supravegheze un program global de monitorizare a resurselor de nisip pentru a preveni exploatarea lor în uitare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel