Rețelele de socializare sunt pline de afirmații că obiceiurile de zi cu zi vă pot dăuna pielii. De asemenea, este plin de recomandări sau reclame pentru produse care te pot proteja.
Lumina albastră face parte din spectrul luminii vizibile. Lumina soarelui este cea mai puternică sursă. Dar dispozitivele noastre electronice – precum telefoanele noastre, laptopurile și televizoarele – o emit și ele, deși la niveluri de 100-1.000 de ori mai mici, potrivit Science Alert.
Având în vedere că petrecem atât de mult timp utilizând aceste dispozitive, a existat o anumită îngrijorare cu privire la impactul luminii albastre asupra sănătății noastre, inclusiv asupra ochilor și a somnului.
Acum, aflăm mai multe despre impactul luminii albastre asupra pielii noastre.
Dovezile pentru impactul luminii albastre asupra pielii sunt încă în curs de dezvoltare. Dar există câteva constatări interesante.
1. Lumina albastră poate crește pigmentarea
Studiile sugerează că expunerea la lumina albastră poate stimula producția de melanină, pigmentul natural al pielii care dă culoarea pielii.
Așadar, prea multă lumină albastră poate agrava hiperpigmentarea - supraproducția de melanină care duce la pete întunecate pe piele - în special la persoanele cu pielea mai închisă.
2. Lumina albastra iti poate provoca riduri
Unele cercetări sugerează că lumina albastră ar putea deteriora colagenul, o proteină esențială pentru structura pielii, accelerând potențial formarea ridurilor.
Un studiu de laborator sugerează că acest lucru se poate întâmpla dacă țineți dispozitivul la un centimetru de piele pentru o oră.
Cu toate acestea, pentru majoritatea oamenilor, dacă țineți dispozitivul la mai mult de 10 cm distanță de piele, aceasta ar reduce expunerea de 100 de ori. Deci este mult mai puțin probabil să fie ceva semnificativ.
3. Lumina albastră îți poate perturba somnul, afectându-ți pielea
Dacă pielea din jurul ochilor arată tern sau umflat, este ușor să dai vina pentru acest lucru pe lumina albastră. Dar, după cum știm că lumina albastră afectează somnul, pielea ternă sau umflată reprezintă doar un semn ale lipsei de somn.
Știm că lumina albastră este deosebit de bună la suprimarea producției de melatonină. Acest hormon natural semnalează în mod normal corpului nostru când este timpul pentru somn și ajută la reglarea ciclului nostru somn-veghe.
Prin suprimarea melatoninei, expunerea la lumina albastră înainte de culcare perturbă acest proces natural, făcând mai greu să adormi și reducând potențial calitatea somnului.
Natura stimulativă a conținutului ecranului perturbă și mai mult somnul. Fluxurile din rețelele sociale, articolele de știri, jocurile video sau chiar e-mailurile de la serviciu ne pot menține creierul activ și alert, împiedicând trecerea la starea de somn.
Problemele de somn pe termen lung pot, de asemenea, agrava afecțiunile existente ale pielii, cum ar fi acneea, eczema și rozaceea.
Lipsa de somn poate crește nivelul de cortizol, un hormon de stres care descompune colagenul, proteina responsabilă pentru fermitatea pielii. Lipsa somnului poate slăbi, de asemenea, bariera naturală a pielii, făcând-o mai susceptibilă la deteriorare și uscăciune.
Iată câțiva pași simpli pe care îi puteți face pentru a minimiza expunerea la lumina albastră, în special pe timp de noapte, când vă poate perturba somnul:
- utilizați setarea „modul de noapte” de pe dispozitiv sau utilizați o aplicație de filtru de lumină albastră pentru a reduce expunerea la lumina albastră seara.
- minimizați timpul petrecut înainte de culcare și creați o rutină relaxantă la culcare pentru a evita tipurile de tulburări de somn care pot afecta sănătatea pielii dvs.
- țineți telefonul sau dispozitivul departe de piele pentru a minimiza expunerea la lumina albastră
- utilizați protecție solară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu