Odată cu utilizarea tot mai mare a dispozitivelor electronice, suntem expuși la mai multă lumină albastră decât oricând. Și acesta este un risc pentru sănătate, deoarece poate deteriora diferite părți ale corpului, cum ar fi pielea sau ochii.
Diverse studii evidențiază efecte dăunătoare asupra sănătății nu numai la nivel fizic prin deteriorarea pielii noastre și provocând oboseală oculară, dar poate afecta și la nivel psihologic, provocând tulburări de somn, dureri de cap și oboseală.
Creșterea utilizării dispozitivelor electronice în ultimii ani a crescut expunerea oamenilor la lumina albastră. Gradul acestei radiatii depinde de dispozitiv si de tipul de ecran, iar ecranele LED emit multă lumină albastră, informează 20minutos.es.
Oboseală oculară și stres
Lumina albastră emisă de ecrane poate provoca oboseală oculară, cunoscută și sub numele de astenopie.
Acest lucru este îngrijorător, mai ales din cauza numărului de ore petrecute în fața ecranului. După cum se arată într-un studiu lansat de Multiópticas, într-o zi lucrătoare, spaniolii petrec 11 ore privind un ecran, iar 81% se uită la 5 sau mai multe ecrane pe parcursul zilei.
Acest lucru are efecte atât de nocive, explică Manuel Díaz Llopis, profesor de oftalmologie la Universitatea din Valencia: „posibila apariție a astenopiei acomodative (ale cărei simptome principale sunt mâncărimea și înroșirea ochilor, dar și cefalee) sau progresia miopiei la copii produsă din cauza lipsei de lumină naturală”.
Pentru a reduce impactul luminii albastre asupra vederii, experții recomandă să luați măsuri precum reducerea luminozității ecranului, luarea unor pauze regulate și limitarea expunerii la ecran înainte de culcare. În plus, există lentile pentru a diminua efectele negative ale luminii albastre.
Lumina albastră de pe ecrane afectează pielea
Atunci când energia produsă de lumina albastră de la dispozitivele electronice este absorbită de piele, aceasta poate să dăuneze și să accelereze procesul de îmbătrânire a acesteia. Vanessa Troset, manager la o firmă de cosmetice specializată în produse care protejează pielea împotriva luminii albastre, afirmă „acești radicali liberi pot compromite colagenul din piele. Expunerea prelungită la lumină poate duce la descompunerea colagenului și a elastinei, provocând apariția ridurilor, liniilor fine și a pielii lăsate”. Pentru a preveni această problemă, există produse cosmetice care blochează lumina albastră pentru a proteja pielea. Acest brand, de exemplu, include în produsele sale un ingredient activ din microalge capabil să repare structura ADN-ului celular.
Tulburări de somn
Pe de altă parte, expunerea la lumina albastră de pe ecrane noaptea poate elimina producția de melatonină, un hormon care reglează somnul. Acest lucru poate face dificilă adormirea, poate reduce calitatea somnului și poate provoc insomnie.
Cum putem evita
Juan José Ortega, vicepreședinte al Societății Spaniole de Somn (SES), spune că trebuie să ținem dispozitivele departe de dormitor atunci când vrem să ne punem la somn.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News