Expunerea la lumină albastră provoacă formarea de molecule toxice la nivelul retinei, ceea ce favorizează riscul de degenerescență maculară legată de vârstă (DMLV), relevă un studiu.
Acuzată fără drept de apel pentru perturbarea somnului, lumina albastră provenită de la ecranele dispozitivelor inteligente - telefoane, tablete, laptopuri - afectează și ochii putând cauza leziuni ireversibile.
Un nou studiu publicat în revista Nature avertizează asupra expunerii la lumină albastră. Mai exact, lumina albastră poate favoriza riscul de orbire nocturnă și degenerescență maculară. Această boală oculară ireversibilă se caracterizează prin degradarea unei părți a retinei (macula), care poate duce la pierderea vederii centrale.
Lumina albastră omoară celulele fotoreceptoare
Dr. Ajith Karunarathne, cercetător la Universitatea din Toledo (Ohio), atrage atenția că, în prezent, oamenii sunt expuși continuu la lumină albastră, iar ochiul uman nu a dezvoltat mecanisme de apărare. Nici corneea, nici cristalinul nu pot bloca sau reflecta lumina albastră. Consecința: expunerea prelungită la lumină albastră provoacă formarea de molecule toxice asupra celulelor fotoreceptoare de la nivelul retinei, arată autorii studiului.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au expus țesut retinian la lumină albastră, roșie, galbenă sau verde. Contactul cu lumina albastră a declanșat o reacție nocivă pentru țesutul retinian: acesta a început să elibereze molecule toxice care distrug celulele fotoreceptoare. Or, aceste celule fotoreceptoare nu se regenerează în ochi. Odată, „ele sunt moarte”, au explicat cercetătorii.
„Nu era un secret faptul că lumina albastră dăunează vederii. Experimentele noastre explică modul în care acest lucru se produce și sperăm că acest lucru va conduce la dezvoltarea unor terapii, cum ar fi de exemplu un nou tip de colir, care să încetinească evoluția degenerescenței maculare”, concluzionează dr. Ajith Karunarathne.
Ochelari protectori contra luminii albastre
Există mijloace de protecție contra luminii albastre? Cercetătorii recomandă evitarea privitului în întuneric la ecranele tabletelor, telefoanelor și eventual purtarea unor ochelari speciali care filtrează lumina albastră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News