În noaptea Învierii, oamenii merg la biserică "să ia lumină", lumânarea-lumină fiind simbolul Învierii, Lumina lui Hristos. Dacă cei mai mulți români așteaptă cu emoție acel moment, alții se întreabă dacă Lumina Sfântă este cu adevărat o minune.
Potrivit religiei, Lumina Sfântă este o minune care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbata Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox.
Lumina sfântă, fosfor alb?
Unii oameni sunt de părere că minunea de la Mormântul Sfânt nu este altceva decât fosforul alb, care se aprinde instantaneu în contact cu oxigenul din aer.
Fosforul alb se obține prin calcinarea fosfatului de calciu (apatite sau fosforite) cu cărbune. În procedeul industrial se adaugă însă dioxid de siliciu (nisip) , al cărui rol este de a pune în libertate din ionul de fosfat, pentaoxidul de fosfor mai reactiv.
Este posibil ca preoții să introducă fitilul lumânărilor în fosfor alb înainte de începerea ceremonialului. Fosforul alb este foarte ușor inflamabil și se aprinde în contact cu oxigenul.
Ce spune părintele profesor George Istodor
Întrebat ce spune despre oamenii care cred că minunea de la Mormântul Sfânt este, de fapt, fosfor alb, părintele profesor George Istodor a spus la DC News Live: "Sunt oameni în care stăpânește alt duh. Aceștia oricum încearcă să găsească explicații raționale și materiale – dacă nu chiar materialiste – pentru orice lucru. Răspunsul meu este unul singur: dați-le fosfor și dați-le oxigen să facă și ei... și să poată să facă o lumină care să pătrundă prin zid și în anumite situații să-l și penetreze".
"Aceste atacuri, interpretări sau supoziții – cum vreți să le ziceți – nu mi se par doar artificiale, ci chiar puerile. Nu mergem la esența problemei. Rămânem undeva în sfera atacului și atât", a mai zis părintele.
Întregul răspuns al părintelui profesor George Istodor poate fi urmărit de la minutul 17:
Părintele profesor universitar doctor George Istodor a vorbit, la DC News Live, și despre comercializarea și mediatizarea Luminii Sfinte.
Întrebat dacă aducerea Luminii Sfinte nu se transformă într-un spectacol, din care face parte și politicul, prin aducerea cu avionul, părintele George Istodor a spus: "Fundamental mai presus decât lumina aceea, care e un semn al faptului că totul nu se reduce doar la materie, este că lumina pe care o aprindem în fiecare biserică de-ale noastre de la lumânare și o dăm credincioșilor este Hristos pe care-l propovăduim, îl vestim, îl mărturisim și-l împărtășim credincioșilor. Nu e nevoie neapărat de a veni lumina de la Ierusalim".
Părintele George Istodor a adăugat: "Există pericolul ca totul să se degenereze într-un comercial sau într-un spectacol. Sunt și oameni care pot să aibă o reacție adversă, dar să nu pierdem din vedere lucrul cel mai important, că ni se dă posibilitatea să primim lumină sfântă în noaptea Sfintelor Paști de la Ierusalim".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu